Verzet tegen harde ingreep Telegraaf

Het voornemen van de Telegraaf Media Groep (TMG) om minstens 425 van de ruim 3.600 banen te schrappen, stuit op sterk verzet in het bedrijf.

Bij De Telegraaf zouden enkele tientallen banen moeten verdwijnen. De raad houdt vast aan de eerdere toezegging van de TMG-top dat de redactie eind volgend jaar 270 volledige banen telt. Dat zijn er nu 285.

In een interne brief verwijt de redactieraad de bedrijfstop de winst van de krant slecht geïnvesteerd te hebben en ‘het vlaggeschip van TMG’ kapot te maken. Hoofdredacteur Eef Bos zei vrijdag ‘bezorgd, vol verontwaardiging maar strijdbaar’ te zijn. ‘Er hangt een behoorlijk donkere wolk boven de Basisweg in Amsterdam.’

TMG is de uitgever van onder meer de gratis krant Spits en het roddelblad Privé, en de eigenaar van SkyRadio en GeenStijl. Ook andere bedrijfsonderdelen van TMG, zoals de regionale kranten, zouden niet bereid zijn verder te bezuinigen. Bronnen rond TMG vragen zich dan ook af of hoe de top de 425 banen denkt te halen.

Rode seinen
TMG maakte de ingreep vrijdag bekend bij de halfjaarcijfers. De omzet liep in de eerste helft van dit jaar met 5 miljoen euro terug tot 360 miljoen euro. TMG boekt 185 miljoen euro af op het belang in het Duitse tv-bedrijf ProSiebenSat1.

De uitgever moest de aandelen in dat bedrijf onlangs voor een veel hoger bedrag kopen dan ze nog waard waren, vanwege een oude afspraak met de opkoopfondsen KKR en Permira. Dat levert TMG over de eerste jaarhelft een nettoverlies op van 175,5 miljoen euro.

Volgens TMG-topman Ad Swartjes staan ‘alle seinen in het rood’. Door de slechte economie lopen de advertentie-inkomsten terug, terwijl de kosten snel stijgen. De reorganisatie is nodig om de winstgevendheid op te voeren. De marge, nu 7,3 procent, moet dit jaar naar 8 procent.

‘Het is een heel gure economische tegenwind, zoals we die jarenlang niet gehad hebben’, aldus Swartjes. De ingrepen moeten de kosten met 40 tot 50 miljoen euro per jaar verlagen. Analisten noemen zowel dat bedrag als de beoogde banenreductie verrassend fors en ambitieus.

IJzersterk
De journalistenvereniging NVJ begrijpt de ingreep niet en spreekt van ‘een slecht signaal’. Volgens NVJ-bestuurder Bianca Rootsaert is TMG ‘een ijzersterk mediabedrijf’ en is het risico groot dat er in de bezuinigingsdrift nu te diep in de producten gesneden wordt, wat het bedrijf op termijn beschadigt.

Volgens recente geruchten zouden grootaandeelhouders van TMG, onder wie John de Mol en Marcel Boekhoorn, ontevreden zijn over de prestaties.

Topman Swartjes stelde vrijdag echter dat de geregelde contacten met de aandeelhouders – onder wie Boekhoorn – normaal verlopen. De beurskoers van TMG steeg vrijdag ruim 1,5 procent tot 17,40 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden