Verzekeringskamer bezorgd over conflict bij GS

De Verzekeringskamer maakt zich ernstige zorgen over het conflict tussen de Belgische verzekeraar AGF/de Schelde en zijn Nederlandse gevolmachtigde GS Verzekeringen in Nijmegen....

HANS FABER

Van onze verslaggever

Hans Faber AMSTERDAM

'Wij buigen ons al enige tijd over GS', verklaart een woordvoerder van de Verzekeringskamer, toezichthouder op alle verzekeringsmaatschappijen in Nederland. Door het conflict tussen AGF/de Schelde en GS dat deze week uitbarstte, is de aandacht voor en de argwaan over het Nijmeegse assurantiekantoor alleen maar toegenomen.

De Verzekeringskamer zegt een 'vinger aan de pols te houden', ook al valt GS formeel gesproken niet onder het toezicht van de Verzekeringskamer. Het is geen verzekeringsmaatschappij die met een vergunning van de kamer opereert. Toezichthouder is de Belgische toezichthouder, de Controledienst voor de Verzekeringen. GS opereerde tot voor kort namelijk met een volmacht van het Belgische AGF/de Schelde, een dochterbedrijf van de grote Franse verzekeraar AGF.

Afgelopen dinsdag besloot AGF echter de volmacht voor GS te herroepen. De polissen, ongeveer 80 duizend autoverzekeringen, werden voorlopig weer in eigen beheer genomen.

GS is geen bekende naam in de verzekeringswereld, directeur De Witte daarentegen wel. De Witte moest januari vorig jaar opstappen bij Polis Direct, de autoverzekeraar van de Bovag. De Witte raakte in opspraak na enkele omstreden sponsorcontracten, waardoor zijn positie onhoudbaar was geworden. Niet lang daarna zette De Witte GS Verzekeringen op, dat polissen ging verkopen voor AGF.

Volgens een woordvoerder van GS heeft De Witte dat 'al te succesvol gedaan'. 'Binnen anderhalf jaar tijd heeft GS een portefeuille opgebouwd van ongeveer 80 duizend polissen en een premie-inkomen van 75 miljoen gulden per jaar. Dat vinden de gevestigde Nederlandse verzekeraars niet leuk', zegt de woordvoerder. 'Centraal Beheer heeft er een half miljoen, maar daar hebben ze wel twintig jaar over gedaan. De verzekeraars zijn natuurlijk bij AGF gaan morren, waarna de verzekeraar bakzeil haalt.'

Daarop heeft AGF besloten de agentuur-overeenkomst met GS te ontbinden, zo luidt de verklaring van de GS-zegsman voor het intrekken van de volmacht.

AGF houdt het er op dat GS 'ernstig tekort is geschoten in het nakomen van de verplichtingen die voortvloeiden uit de volmacht en de overeenkomst'. Daardoor kon AGF onvoldoende inzicht krijgen in de portefeuille en de risico's. Bovendien handelde GS volgens AGF 'in verschillende opzichten buiten de verleende volmacht'.

Tussen AGF en GS is nu een hevige strijd ontbrand met de 80 duizend polissen als inzet. Zowel AGF als GS claimen het zogeheten portefeuillerecht, waarin de zeggenschap over de polissen wordt geregeld. Waarschijnlijk vrijdag vindt er in Breda een kort geding plaats, waar de polissen centraal staan. Ook wil GS, de eisende partij in het geding, zich van een aantal beslagen van AGF verlossen.

De Verzekeringskamer ziet het conflict met lede ogen aan. 'GS mag dan formeel onder Belgisch toezicht staan, het betreft hier wel Nederlandse polissen', aldus de woordvoerder. Gisteren kreeg de kamer veel telefoontjes binnen van verontruste tussenpersonen die zich afvroegen wat er nu met de polissen gaat gebeuren.

Aangezien GS geen vergunning heeft, mag het assurantiekantoor de portefeuille niet in eigen beheer houden. De Verzekeringskamer vermoedt daarom dat GS de polissen wil doorschuiven naar GSV Verzekeringen. GSV is de nieuwe handelsnaam van verzekeringsmaatschappij Koolhaas, waarmee GS nauwe banden heeft.

Koolhaas werd vorig jaar door verzekeraar Geové verkocht, maar de verkoop ging gepaard met tal van onduidelijkheden. 'Het is ons niet duidelijk wie er op dit moment achter Koolhaas zit', aldus de Verzekeringskamer. Daar is volgens hem 'discussie over'. 'De aandeelhouderssituatie verandert nogal eens.'

Geové verkocht Koolhaas aan een participatiemaatschappij, met de ontbindende voorwaarde dat de kamer akkoord zou gaan. Die toestemming is niet gegeven, omdat de toezichthouder niet weet wie de aandeelhouders van de participatiemaatschappij zijn. Ook weet de kamer niet wie achter GS schuil gaan.

GS lijkt de toestemming niet af te wachten. Een woordvoerder bevestigt dat GS de portefeuille van 80 duizend polissen wil onderbrengen bij GSV Verzekeringen. Volgens hem heeft GS Koolhaas vorig jaar al overgenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden