Verzekeringsartsen: UWV handelt in strijd met wet

Bij het UWV vragen medewerkers verzuimbeheersing bij ziekmeldingen wat eraan scheelt. Formeel mogen alleen artsen medische informatie inwinnen.

Gijs Herderscheê
null Beeld anp
Beeld anp

Uitkeringsinstelling UWV scheert nog steeds langs de randen van de wet bij het registreren van ziekmeldingen van werklozen, mensen met tijdelijke contracten en uitzendkrachten. Als die zich ziekmelden, hanteert de telefonist een lijst met zestig aandoeningen. Aan de hand daarvan maakt de telefonist een inschatting of de zieke binnen zes weken hersteld zal zijn, direct naar een keuringsarts moet of na een maand die arts moet bezoeken.

Dit blijkt uit interne stukken van het UWV die in handen zijn van de Volkskrant en uit de toelichting van het UWV op die stukken. Verzekeringsartsen van het UWV menen dat het UWV daarmee in strijd met de wet handelt omdat medische gegevens worden behandeld door niet-medici. Zij hebben dat intern aangekaart. De regelingen over het ziekmelden hebben betrekking op zo'n half miljoen mensen. Eind 2013 waren er zo'n 100 duizend ziek. Volgens het UWV gaat het jaarlijks om ruim 200 duizend ziekmeldingen.

'Onbekend'

Het UWV beoordeelt hoe ziek mensen zijn en wanneer zij weer aan de slag kunnen. De ziekmeldingen komen binnen bij zogenoemde medewerkers verzuimbeheersing, mvb'ers. Formeel mogen alleen artsen om medische informatie vragen. Als een werknemer zich ziek meldt, mag ook de werkgever formeel niet vragen wat er scheelt. Dat is voorbehouden aan de arbodienst. Bij het UWV mag een medewerker verzuimbeheersing bij een ziekmelding van een uitzendkracht of werkloze formeel ook niet vragen wat eraan scheelt.

Toch heeft het UWV dit jaar op 7 maart 2014 een lijst met zestig aandoeningen uitgereikt aan de medewerkers verzuimbeheersing. Als 61ste klacht staat 'onbekend' geturfd. Aan de hand van de klachten en de toelichting maakt de medewerker volgens de woordvoerder van het UWV een inschatting over de hersteltermijn. 'Een griepje duurt geen zes weken', aldus de woordvoerder.

Volgens het UWV mag de niet-medisch geschoolde medewerker wel vragen waarom iemand zich ziek meldt en vindt dat hij zijn werk niet kan doen. De lijst is volgens het UWV 'een minimaal stukje voorwerk' voor de keuringsarts. 'Dit valt niet onder het medisch beroepsgeheim. Wij zijn van mening dat dit binnen de regels is.'

Juridische risico's

Een jaar geleden ontstond al ophef over de verwerking bij het UWV van medische gegevens van zieke uitzendkrachten en werklozen. Keuringsartsen bleken nauwelijks betrokken bij de keuringsprocedure terwijl zij daar wel voor verantwoordelijk waren. Zowel de artsen als het UWV liepen daardoor juridische risico's .

Een oud-hoogleraar gezondheidsrecht adviseerde het UWV om de medewerkers bij wie de ziekmelding binnenkomt of helemaal onder gezag van de artsen te plaatsen, of de band met de artsen juist los te snijden. Het UWV koos voor het laatste. De mbv'ers kunnen wel artsen raadplegen. Die moeten er ook op letten dat er geen onnodige medische informatie in het zogenoemde claimdossier komt dat over de uitkeringsgeschiedenis en uitkeringsrechten gaat.

Het claimdossier is bij het UWV voor medewerkers vrij makkelijk toegankelijk. De medische informatie moet in het medisch dossier terechtkomen dat alleen voor keuringsartsen toegankelijk is.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden