Verzekering tegen droogte voor Afrikaanse boer

AMSTERDAM Het is een bizarre combinatie: satellieten van de NASA hoog in de ruimte aan de ene kant, en herders in het droge noorden van Kenia, een van de armste gebieden op aarde, aan de andere kant....

Peter de Waard

De verzekeraar UAP Insurance denkt dat deze satellieten keuterboeren en nomaden kunnen helpen. Samen met microkredietverstrekker Equity Bank en het International Livestock Research Institute (Ilru) is een verzekeringsproduct ontwikkeld dat deze veehoeders moet gaan beschermen tegen de uithongering van hun kamelen, geiten, koeien en schapen.

De door satellieten gemaakte beelden van de vegetatie en bebossing moeten duidelijk maken of er voldoende voedsel zal zijn in de komende tijd. De keuterboeren en nomaden die een dergelijke verzekering afsluiten, krijgen een uitkering als uit de beelden blijkt dat een nieuwe periode van droogte is begonnen.

Voorlopig is de verzekering gelanceerd in het district Marsabit in Kenia, waar naar schatting 86 duizend koeien en twee miljoen schapen op enorme uitgedroogde vlaktes zoeken naar iets eetbaars. Mocht het hier een succes zijn, dan zou het systeem in de rest van Afrika kunnen worden gelanceerd.

Tot nu toe was een dergelijke verzekering onmogelijk, omdat verzekeraars niet konden controleren of binnen de kuddes daadwerkelijk beesten waren omgekomen.

Researcher Andrew Mude zegt dat de satellietbeelden de oplossing zijn. ‘Om een vergoeding te krijgen, hoeven boeren niet meer aan te tonen dat ze in hun kuddes verliezen hebben geleden. Als uit de realtime-satellietbeelden blijkt dat er geen voedsel meer is, wordt aangenomen dat er dieren zijn doodgegaan.’

In de afgelopen honderd jaar leed het district Marasbit 28 jaar onder droogte. In de laatste tien jaar was dat alleen al vier keer. Veel nomaden en keuterboeren kwamen daardoor zelf in voedselproblemen.

De initiatiefnemers hebben op grond van historische data de risico’s van droogteperioden in die regio kunnen inschatten. Hierbij is gebruik gemaakt van de zogenoemde Normalized Difference Vegetation Index (MDVI), die mede door NASA wordt gepubliceerd.

Mude: ‘Het programma heeft de elementen die verzekeraars nodig hebben: een bekend risico (droogte) en een indicator die controleerbaar is en niet kan worden gemanipuleerd.’

De uitdaging is nu de herders die amper weten wat geld is, laat staan dat ze enig idee hebben van een verzekering, over te halen een polis af te sluiten. Daar is een project voor begonnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden