Nieuwszonnepanelen

Verzekeren van zonnepanelen op bedrijfsgebouwen dreigt probleem te worden

De plaatsing van zonnepanelen op daken van bedrijfsgebouwen dreigt in het gedrang te komen doordat de panelen moeilijk te verzekeren zijn. Volgens het Financieele Dagblad zou de premie die verzekeraars vragen, fors zijn gestegen, omdat het risico op brand groeit. En sommige verzekeraars beginnen er niet meer aan, aldus de krant.

Beeld Hollandse Hoogte / Caspar Huurdeman Fotografie

Volgens Holland Solar, de branchevereniging voor de zonnepanelenindustrie, zijn bedrijfsdaken een belangrijk deel van de markt voor zonnepanelen. Rond 40 procent van de panelen liggen op bedrijfsdaken, 10 procent in zonneparken, en 50 procent op woningdaken.

Volgens directeur Wijnand van Hooff van Holland Solar komen de klachten over moeilijke verzekerbaarheid sinds de zomer binnen. Hij kan niet zeggen op hoeveel verzekeraars die klachten betrekking hebben.

Of het plaatsen van panelen in gedrang komt, is niet te achterhalen. Holland Solar weet het niet. ‘Wij verzamelen de cijfers op jaarbasis, dus een ontwikkeling van de afgelopen maanden kunnen wij niet zien.’ Peter Desmet van Solar Clarity, een van de grootste groothandels in zonnepanelen en bijbehorende apparatuur, ziet zijn handel alleen maar groeien. ‘De vraag groeit als een gek’, zegt hij. Maar ook hem bereiken geluiden dat verzekeraars hogere premies eisen.

TNO onderzocht alle 27 brandincidenten met zonnepanelen uit 2018. Daarvan waren er slechts 4 op bedrijfsdaken. Vaak bleek dat installaties waren opgeleverd met verschillende merken stekkers, of bleken kabels niet goed in de stekkers vastgemaakt. In 2018 waren rond 800 duizend systemen geïnstalleerd, wat betekent dat een systeem gemiddeld 0,004 procent kans heeft in een brand te raken.

Het Verbond van Verzekeraars wijst erop dat premiestijgingen niet alleen te maken hebben met de kans op branden. Ook de schade van bijvoorbeeld slecht weer zal hoger zijn bij een bedrijf waar zonnepanelen zijn geïnstalleerd. ‘Als je een hagelbui hebt op je dakpannen, heb je veel minder schade dan wanneer je diezelfde bui hebt op je zonnepanelen’, zegt woordvoerder Oscar van Elferen van het Verbond. Hij voorziet geen premiestijgingen voor panelen op woningen.

Hij vindt dat de moeilijke verzekerbaarheid een probleem is dat de installatiebranche moet oplossen. ‘Je zou als verzekeraar kunnen eisen dat het installatiewerk aan bepaalde eisen voldoet. Maar voor zover er keurmerken voor installatiebedrijven zijn, voldoen die volgens ons niet.’ Hij pleit voor uitgebreidere wettelijke normen.

De verzekeraars zijn niet onder de indruk van de technische kunde van de installateurs. ‘Wij komen installateurs tegen die niet op de hoogte zijn van regels en voorschriften. Daar is niet veel tegen te doen, want iedereen mag zonnepanelen installeren. Er zijn wel Europese regels, maar dat zijn alleen adviezen. En zelfs die blijken veel installateurs niet te kennen.’

Holland Solar en het Verbond van Verzekeraars gaan vrijdag met elkaar praten. Volgens Van Hooff van Holland Solar moeten alle installatiebedrijven worden gecertificeerd, en moeten er bij het opleveren van installaties inspecties komen op naleving van de regels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden