Verzekerden buitenland dupe van zorgstelsel

Een groep Nederlanders op de Nederlandse Antillen en Curaçao, Indonesie, Zuid-Afrika en Noord-Amerika dreigt in problemen te komen door het nieuwe zorgstelsel....

Verzekeraar Trias heeft de groep een aanbod gedaan waarbij iedere verzekerde tenminste 436 euro per maand gaat betalen voor een volledige ziektekostenverzekering. ‘Dit is gebaseerd op een berekening van de lokale kosten’, stelt een woordvoerster van Trias. Het bedrag is enkele honderden euro’s hoger dan de kosten van ambtenarenverzekeraar IZA, waarbij de groep was verzekerd.

De Nederlanders vallen tussen wal en schip, ook omdat de landen waarin ze wonen geen verdrag hebben afgesloten met Nederland over ziektekosten en opvang van patiënten met een andere nationaliteit. Minister Hoogervorst heeft toegezegd te gaan praten met Curaçao en de Antillen over een dergelijk verdrag. Hij doet nog niets, maar houdt de situatie goed in de gaten, aldus zijn woordvoerster.

Verzekerden die tot voor kort bij ambtenarenverzekering IZA waren verzekerd, konden soms bij vertrek hun verzekering meenemen naar het buitenland. Zo bleven zij een verhoudingsgewijs lage verzekeringspremie betalen. Door de nieuwe zorgverzekering moet deze groep nu ook de overstap maken naar een particuliere verzekering. Dit soort polissen kosten al snel honderden euro’s per maand.

Vooral op Curaçao en de Antillen zijn mensen in paniek. Hier komen enkele honderden mensen in het nauw, stelt een van hen. Sommigen vrezen voortaan onverzekerd te zullen blijven. Anderen stellen terug te moeten naar Nederland omdat de kosten van de nieuwe verzekering voor hen te hoog zijn. Enkele Nederlanders proberen lokaal een alternatief voor het aanbod van Trias af te spreken met een verzekeraar uit Engeland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden