Verzekerd stoppen met roken

Mensen die willen stoppen met roken, kunnen vanaf maandag voor gratis begeleiding terecht bij Univé-VGZ-IZA-Trias (Uvit). De Arnhemse zorgverzekeraar is de eerste verzekeraar die stoppen met roken vergoedt uit de basisverzekering.

Van onze verslaggeefster Carlijne Vos

Uvit tekent volgende week dinsdag een samenwerkingsovereenkomst met Stivoro, het expertisecentrum voor tabakspreventie. In het basispakket worden twee behandelmethoden van Stivoro opgenomen: een telefonische coaching en een erkende groepstraining met de naam ‘Pak je kans’.

Huisarts

Begeleiding voor stoppen met roken wordt sinds 1 januari van dit jaar vergoed uit de basisverzekering. Uvit zegt de eerste verzekeraar te zijn die de mogelijkheid nu ‘laagdrempelig’ aanbiedt aan alle 4,2 miljoen verzekerden. Vergoeding uit de basisverzekering is wel al op individuele basis mogelijk via de huisarts.

De verzekeraar zegt zijn ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ te willen nemen. In Nederland roken ongeveer 3,7 miljoen mensen, waarvan jaarlijks een miljoen probeert te stoppen. Bijna een kwart gebruikt een hulpmiddel of cursus. De kans van slagen is daardoor twee tot vier keer zo groot.

Preventie

Volgens Uvit-woordvoerder Dennis Verschuren is nog onduidelijk wat dit de zorgverzekeraar gaat kosten. ‘Natuurlijk bespaart het kosten als mensen met COPD of hart- en vaataandoeningen stoppen met roken. Maar we doen dit ook preventief. Roken veroorzaakt nog steeds veel chronische ziekten.’

Investeringen in preventie leveren zorgverzekeraars in principe nog weinig op. Dat komt omdat de kosten die verzekeraars maken voor hun verzekerden achteraf over alle verzekeraars worden verrekend. Een verzekeraar die investeert in de gezondheid van de eigen verzekerden en daarmee een relatief gezonde – en goedkope – verzekeringspopulatie, loopt bovendien het risico dat verzekerden later overstappen.

Uvit gaat in eerste instantie uit van tweeduizend deelnemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden