Verzekeraars verdacht van kartelafspraken

De mededingingsautoriteit NMa verdenkt de verzekeringsbranche van ongeoorloofde afspraken om concurrentie tegen te gaan. De NMa deed woensdag invallen bij de brancheorganisatie en bij een grote verzekeraar....

De invallen van de NMa vonden plaats bij het Verbond van Verzekeraars, de koepelorganisatie van de verzekeringsbranche en bij Delta Lloyd Verzekeringen in Amsterdam.

De acties van de autoriteit komen niet als een verrassing. 'We hebben al eerder aangekondigd dat we dit jaar de financiële sector onder de loep nemen', zegt een woordvoerster van de NMa, die niet uit de doeken wil doen waar het onderzoek zich specifiek op richt.

De NMa heeft aanwijzingen dat de verzekeraars proberen op ongeoorloofde wijze onderlinge concurrentie uit te schakelen. 'We zoeken naar mogelijke bewijzen voor overtredingen van de mededingingswet.'

Het Verbond van Verzekeraars zegt de exacte reden van de inval niet te kennen: 'Ons is verteld dat het gaat om een algemeen onderzoek naar mogelijke concurrentiebeperkende activiteiten.' Het Verbond laat verder weten de uitkomst van het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.

Ook Delta Lloyd - vooralsnog de enige verzekeraar waarvan bekend is dat de NMa daar een inval heeft gedaan - tast vooralsnog in het duister over de achtergrond van het onderzoek.

De invallen zijn dit jaar de eerste concrete actie van de NMa tegen de verzekeraars. In april resulteerde de extra aandacht van de 'kartelpolitie' voor de financiële sector al in een aanklacht tegen Interpay, het bedrijf dat de PIN-transacties verwerkt. Interpay - volledig eigendom van de Nederlandse banken - zou te hoge tarieven in rekening brengen en daarmee misbruik maken van haar machtspositie op de markt voor electronische betalingen.

De NMa onderzoekt nu of ook verzekeraars hun marktmacht misbruiken. Daarbij gaat de autoriteit mede af op tips uit de verzekeringsbranche zelf. Zo heeft de NMa een tipgever - die de handelwijze van Delta Lloyd aan de kaak heeft gesteld - donderdagochtend op de hoogte gebracht van het onderzoek bij de verzekeraar. De tipgever attendeerde de NMa eerder op machtsmisbruik ten opzichte van tussenpersonen die polissen van Delta Lloyd verkochten.

De onduidelijke relatie tussen verzekeraar en tussenpersoon kwam een maand geleden ook al in het nieuws, toen in relatie met Aegon.

Paul V., voormalig financieel directeur bij de verzekeraar, beschuldige Aegon ervan via schimmige financiële constructies invloed uit te oefenen op tussenpersonen. Paul V. is een van de hoofdverdachten in een omvangrijke fraudezaak bij Aegon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden