Verzekeraars slikken fraudebeschuldiging in

Mensen die een levensverzekering afsluiten hoeven geen inzage te geven in hun medisch dossier. De levensverzekeraars slikken deze eis voorlopig in....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In februari kondigden de levensverzekeraars aan dat zij voortaan inzage in het medisch dossier wilden voordat een levensverzekering kon worden afgesloten. Er zou op grote schaal fraude worden gepleegd met de verzekeringen. Verzekerden zouden een driemaal zo grote kans hebben te overlijden als niet-verzekerden. De fraude zou neerkomen op zeker tien miljoen gulden per jaar, zo meldden de verzekeraars op basis van eigen onderzoek.

Het onderzoek blijkt bij nader inzien niet te kloppen. 'Het gaat om een onderzoek bij twee gerenommeerde levensverzekeraars met vrijwel dezelfde conclusies. De gegevens blijken echter onvergelijkbaar te zijn. We zijn iets te kort door de bocht gegaan met onze conclusies en onze eis', zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. De lobbyclub houdt het onderzoek, dat aanvankelijk gepubliceerd zou worden, nu geheim.

In samenwerking met de artsenvereniging KNMG en het ministerie van Volksgezondheid willen de verzekeraars nu een branchebreed onderzoek opzetten. Mocht dat de indruk bevestigen dat verzekerden sneller overlijden dan niet-verzekerden, dan willen ze alsnog maatregelen treffen. Zoals inzage in het medisch dossier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden