Verzekeraars kopen joodse claims af voor 50 miljoen

De Nederlandse verzekeringsmaatschappijen kopen met 50 miljoen gulden alle aanspraken op niet-uitgekeerde 'joodse polissen' in één keer af. Het akkoord tussen het Verbond van Verzekeraars en het Centraal Joods Overleg werd dinsdag met grote tevredenheid door de twee organisaties bekendgemaakt....

Van onze verslaggeefster

Enkele uren na de aankondiging diende in Amsterdam een kort geding van twee joodse belangengroepen die vinden dat zij buiten het overleg zijn gehouden.

In afwachting van de uitslag van het kort geding is de overeenkomst nog niet getekend. Maar de partijen gaan ervan uit dat het akkoord, waarover tweeënhalf jaar intensief is onderhandeld, van kracht wordt.

'Hiermee is het laatste hoofdstuk van de oorlogspolissen afgesloten. De Nederlandse verzekeraars hebben schoon schip gemaakt', zei voorzitter E. Numann van het CJO. Volgens het CJO is er geen reden voor een consumentenboycot van Aegon, waarmee het Joods Wereldcongres dreigde.

Het akkoord houdt in dat de verzekeraars 20 miljoen gulden ter beschikking stellen voor uitkeringen aan mensen die nog een geldige claim indienen. Verwacht wordt dat dit bedrag ruimschoots voldoende zal zijn.

In een tweede fonds zullen de verzekeraars 25 miljoen gulden storten. Dit bedrag is bestemd voor door de joodse gemeenschap te bepalen doelen. Het CJO is van plan om onder overlevende joodse oorlogsslachtoffers een referendum te houden over de bestemming van het geld. Daarnaast zal 5 miljoen worden besteed aan het project Monument Joodse Gemeenschap om de herinnering aan de vermoorde Nederlandse joden te bewaren.

De berekening van de afkoopsom is gebaseerd op de waarde van de levensverzekeringen en andere polissen die na de Tweede Wereldoorlog door niemand werden opgevraagd. Dat bedrag is vermenigvuldigd met de factor 22 na berekening van de rente over de periode 1943 tot 2000. Tot nu toe hanteerden de verzekeraars daarbij de factor 13.

Hiermee is volgens het CJO een precedent geschapen voor de onderhandelingen met de banken. Verwacht wordt dat een akkoord met de banken begin volgend jaar tot stand zal komen. Daarna moet het kabinet een standpunt innemen over compensatie van de joodse tegoeden die bij de overheid zijn blijven hangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden