Verzekeraars in actie tegen fraude

De verzekeringswereld komt in actie tegen fraudeurs. Het Verbond van Verzekeraars heeft een zogenoemd fraudeprotocol opgesteld dat fraude moet voorkomen én bestrijden....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

In het protocol zijn een heleboel nieuwe regels vastgelegd na overleg met de bij het verbond aangesloten verzekeringsmaatschappijen. Het verbond opent onder meer een Fraudeloket Verzekeringsbedrijf.

Middelgrote en zware fraudezaken moeten de verzekeringsmaatschappijen bij het loket aanmelden. Dat onderdeel werkt samen met het begin dit jaar opgerichte justitiebureau dat zich bezighoudt met de bestrijding van landelijke fraude.

De verzekeringsmaatschappijen zelf kunnen fraude beter bestrijden als ze intern aandacht schenken aan de protocolregels. Medewerkers van verzekeringsmaatschappijen die kwetsbaar zijn voor criminele invloeden zullen 'bijzondere aandacht' moeten krijgen.

Screening van werknemers moet mogelijk zijn. Bij twijfel kan de verzekeraar aan de toekomstige werknemer een verklaring van goed gedrag vragen. Het herkennen van fraude door middel van opleidingen is eveneens belangrijk. Een 'gezonde dosis wantrouwen' is een must, zo staat er in het protocol.

De laatste jaren is duidelijk geworden dat er voor vele miljoenen guldens gefraudeerd wordt. Niet alleen geven polishouders soms te hoge schadebedragen op, maar dienen sommige medische specialisten te hoge rekeningen in, terwijl criminele tussenpersonen geld innen voor niet verkochte verzekeringen.

Per jaar zorgt de criminaliteit naar schatting voor een schadelast van 800 miljoen tot ruim 1 miljard gulden. Dat laat de premies stijgen, omdat het gat gedekt moet worden. Frauderende intermediairs zijn alleen al verantwoordelijk voor een schade van 100 tot 150 miljoen per jaar.

Justitie is blij met het protocol. Binnen het apparaat bestond de indruk dat sommige verzekeringsfirma's niet scherp op frauderend gedrag waren gericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden