Verzekeraars dreigen met toeslag

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid houdt er rekening mee dat de nominale ziekenfondspremie deze zomer met een paar euro per maand wordt verhoogd....

Van onze verslaggevers

Met die toeslag willen zij een dreigende tegenvaller van honderden miljoenen bij de uitgaven voor medicijnen opvangen.

Het besluit over een eventuele premieverhoging valt waarschijnlijk eind maart, liet Hoogervorst de Kamer maandag weten. Dan zijn ook alle andere mee- en tegenvallers in de gezondheidszorg bekend. Tegen die tijd moet ook duidelijk zijn in hoeverre het overleg tussen apothekers, medicijnfabrikanten, verzekeraars en de minister tot lagere geneesmiddelenprijzen heeft geleid. Als dat lukt, is premiestijging niet meer nodig.

Hoogervorst kampt met een groeiend financieel probleem sinds de rechter afgelopen december het afromen verbood van de bonussen die apothekers van de fabrikanten ontvangen: de strop is 115 miljoen euro in 2003 en 432 miljoen dit jaar.

De meeste zorgverzekeraars waren er bij het vaststellen van hun premies voor 2004 van uitgegaan dat de medicijnkosten dankzij het afromen 400 miljoen lager zouden uitvallen. Om het gat te dichten dat ontstaat door het afblazen van die maatregel, heeft Hoogervorst een reparatiewetje naar de Raad van State gestuurd, om de apothekerskorting alsnog veilig te stellen.

Het is echter onzeker of deze wet de goedkeuring van de rechter krijgt. Daarom onderhandelt de minister met apothekers, verzekeraars en medicijnfabrikanten over lagere prijzen voor merkloze geneesmiddelen. Woensdag debatteert de Kamer met Hoogervorst over de problemen.

PvdA-Kamerlid Arib noemt een eventuele premiestijging 'onverantwoord'. PvdA, CDA en VVD willen dat de inkoop van medicijnen snel wordt overgeheveld van apothekers naar verzekeraars.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden