Verzekeraars dreigen af te haken bij nieuwe WAO

Private verzekeraars, die in de WAO-plannen van het kabinet moeten gaan concurreren met de uitkeringsinstantie UWV, dreigen daarbij af te haken....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Dat blijkt uit een brief die het Verbond van Verzekeraars donderdag aan premier Balkenende en de betrokken ministers De Geus (Sociale Zaken), Zalm (Financiën) en Brinkhorst (Economische Zaken) heeft gestuurd. De PvdA wil hierover een spoeddebat.

Het kabinet heeft in zijn plannen getracht een eerlijke concurrentie tussen verzekeraars en UWV op poten te zetten. Volgens de verzekeraars ontbreekt die eerlijke startpositie. In tegenstelling tot het UWV moeten verzekeraars van nul af aan beginnen met het opbouwen van WAO-reserves. Zij zijn dus duurder uit dan het UWV, en de minister zou dat onvoldoende compenseren om het voor de verzekeraars een interessante markt te laten zijn. 'We komen zo amper uit de kosten', zegt een woordvoerder van het Verbond.

De klacht van de verzekeraars betekent niet dat de nieuwe WAO in gevaar komt. Een woordvoerder van De Geus: 'We nemen de klacht van de verzekeraars mee. Maar over de hoogte van de compensatie beslissen we pas deze zomer.'

Verzekeraars verwachten met de compensatie die het kabinet voorstelt maximaal 4 procent van de WAO-markt te kunnen veroveren. Te weinig, volgens het Verbond. Alleen een compensatie die het verschil met de premies van het UWV voor 80 procent overbrugt, zou uitzicht geven op reële marktwerking. Dan zal zo'n 19 procent van de markt voor verzekeraars toegankelijk zijn.

In de nieuwe WAO, die op 1 januari wordt ingevoerd, komen alleen nog volledig arbeidsongeschikten met een geringe kans op herstel in aanmerking voor een uitkering. Wie nog gedeeltelijk aan het werk kan blijven, ontvangt een aanvulling op het loon dat hij nog kan verdienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden