Verzekeraars: 14 procent minder inbraken en branden

Bij verzekeraars zijn vorig jaar minder meldingen van inbraken en branden binnengekomen, meldt het Verbond van Verzekeraars. In totaal ging het om 35.000 inbraken en iets meer dan 100.000 branden. Dat is voor beide categorieën een daling met 14 procent ten opzichte van 2013.

Een geforceerd raam.Beeld anp

Daarmee zet de dalende trend door. Bij branden is die zichtbaar vanaf 2012, bij inbraken vanaf 2013.

Uit Noord-Brabant kwamen vorig jaar de meeste meldingen van inbraken, uit Groningen de minste. In alle provincies daalde het aantal inbraken, met uitzondering van Limburg, hier nam het aantal toe met 0,8 procent. Van de grote steden (meer dan 50.000 huishoudens) was het inbraakrisico in 2014 het hoogst in Tilburg en Eindhoven.

De enige stad waar het aantal inbraken is gestegen ten opzichte van 2013 is Apeldoorn. Een politiewoordvoerder laat weten dat het aantal woninginbraken in die periode is gedaald met 1 procent, maar dat het aantal inbraken in schuurtjes en garages met 29 procent is toegenomen. Ze vermoedt dat het Verbond van Verzekeraars deze twee cijfers even zwaar heeft laten wegen. 'Bovendien zijn er zeer veel schuren in de gemeente Apeldoorn,' laat de woordvoerder weten. 'De gemeente omvat veel dorpen met huizen met schuurtjes. In een gemeente als Amsterdam ligt dit veel lager.'

Tekst gaat door onder infographic.

Branden

Het aantal branden daalde in alle provincies. Uit de meldingen blijkt dat het risico op brandschade het grootst is in Overijssel, Limburg en Brabant. Dat komt vermoedelijk omdat in dunbevolkte gebieden een brand later wordt ontdekt. Wat steden betreft, is het brandrisico het hoogst in Enschede en Apeldoorn.

Kerst is nog altijd hoogtij voor inbraken, terwijl de jaarwisseling zorgt voor een piek van brandclaims door vuurwerk en vandalisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden