Verzekeraar zorgt voor winst Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurs in New York is donderdag met winst gesloten. De toonaangevende indices openden met verliezen van bijna anderhalf procent, maar positief commentaar uit de financiële sector zorgde halverwege de dag voor een omslag.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 1,7 procent hoger op 12.650,36 punten. De breed georiënteerde S&P 500-index steeg eveneens 1,7 procent en eindigde op 1378,50 punten. Ook de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 1,7 procent ej sloot op 2389,86 punten.

Wall Street heeft dit jaar geen sterke start gemaakt. Ten opzichte van de eindstand vorig jaar leverde de Dow-Jonesindex 4,8 procent in. De S&P 500-index en de Nasdaq verging het nog slechter met verliezen van respectievelijk 6,2 en 9,9 procent.

Lagere opening

De lagere opening van Wall Street was donderdag te wijten aan aanhoudende bezorgdheid onder beleggers over verdere verliezen in de financiële sector door de kredietcrisis. MBIA, 's werelds grootste obligatieverzekeraar en een van de zwaarst getroffen bedrijven in de crisis, zette de stemming aanvankelijk onder druk met de bekendmaking van een miljardenverlies. In het vierde kwartaal bedroeg het verlies 2,3 miljard dollar, terwijl in dezelfde periode een jaar eerder een winst werd behaald van 181 miljoen dollar.

In de loop van de dag stelde MBIA's financieel directeur Edward Chaplin de markt gerust over de financiele positie van de onderneming. Volgens de bestuurder kan het bedrijf met de huidige kasmiddelen nog twee jaar vooruit en is het ,,ondenkbaar'' dat MBIA failliet gaat. Bestuursvoorzitter Gary Dunton voegde daaraan toe de beschikbare kasmiddelen voldoende te achten voor het behoud van een zogeheten 'triple-A rating', de hoogste beoordeling van de kredietwaardigheid van een onderneming.

American Express

Woensdag speelden juist nog geruchten dat de beoordeling van MBIA en branchegenoot Ambac door de kredietbeoordelaars zou worden verlaagd, waarop Wall Street in het rood dook. MBIA en branchegenoot Ambac boekten koerswinsten van respectievelijk 6,1 en 9,2 procent. Een aantal banken en verzekeraars pikten een graantje mee van het optimistische commentaar van MBIA. American Express steeg 4,2 procent. Citigroup en Bank of America stegen respectievelijk 2,4 en 5,1 procent.

Ook fastfoodketen McDonald's en detailhandelaar Wal-Mart deden goede zaken. McDonald's (plus 5 procent) profiteerde van gunstig nieuws van branchegenoot Burger King, wiens bestuursvoorzitter liet weten geen tekenen te zien dat de consumentenbestedingen in de VS teruglopen. Recent hielden consumenten wel de hand op de knip en werd minder uitgegeven aan voeding en genotsmiddelen.

Wal-Mart

Wal-Mart (plus 3,2 procent) profiteerde van een adviesverhoging van Deutsche Bank voor de Amerikaanse detailhandelssector, die volgens de zakenbank ,,het ergste achter de rug heeft.'' De detailhandelaren zullen naar verwachting in de tweede helft van dit jaar profiteren van de fiscale maatregelen die het Amerikaanse stelsel van centrale banken en de overheid hebben aangekondigd.

Op de valutamarkt won de euro terrein ten opzichte van de dollar. De Europese eenheidsmunt was 1,4865 dollar waard in vergelijking met 1,4836 dollar bij het slot van de Europese beurshandel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden