Verzekeraar Vivat zet minstens 900 mensen op straat

De ontslagrondes in de financiële sector blijven elkaar in hoog tempo opvolgen. Maandag was Vivat aan de beurt om zijn personeel op slecht nieuws te trakteren. De komende drie jaar moeten er minstens 900 mensen uit bij de verzekeraar uit Utrecht.

Yvonne Hofs
Logo's van Vivat Verzekeringen en hun merken bij het kantoor in Utrecht. Beeld anp
Logo's van Vivat Verzekeringen en hun merken bij het kantoor in Utrecht.Beeld anp

Die 900 is de ondergrens; het aantal nieuwe ontslagen kan ook op 1.200 uitkomen, meldde de verzekeraar gisteren in een persbericht. Dat zou betekenen dat meer dan eenderde van de medewerkers op straat komt te staan. Bij Vivat werken nu nog ongeveer 3.200 mensen.

Massaontslagen bij financiële instellingen zijn sinds 2008 aan de orde van de dag. Rabobank kondigde in december 9.000 ontslagen aan, boven op de 3.000 van enkele jaren eerder. Ook ING en ABN Amro hebben duizenden banen geschrapt. De verzekeraars doen daar nauwelijks voor onder. Marktleider Achmea zette de afgelopen jaren 4.000 mensen op straat, Nationale-Nederlanden 1.350. Delta Lloyd en Aegon vermijden tot nu toe geruchtmakende massaontslagen, maar krimpen hun personeelsbestand in alle stilte net zo onverbiddelijk in.

null Beeld anp
Beeld anp

Lees ook:

De nieuwe eigenaren van het noodlijdende Vivat presenteerden zich in oktbober Peking. Eerst streng, maar toen ontdooiend. 'We gaan jullie vertrouwen winnen.' De Volkskrant was erbij. (+)

Vivat bleef daar de laatste jaren wat bij achter. De vorige grote ontslagronde bij SNS Reaal, waar Vivat tot voor kort bij hoorde, dateert van eind 2012. De leiding van SNS Reaal werd lange tijd volledig in beslag genomen door de problemen bij het vastgoedonderdeel Property Finance. Die problemen werden het concern bijna fataal. De bankverzekeraar moest begin 2013 gered worden door middel van een nationalisatie.

Als gevolg van de relatieve verwaarlozing door de bedrijfsleiding kampt Vivat met achterstallig onderhoud. Toen de staat de verzekeraar te koop zette, bleek er dan ook maar één koper geïnteresseerd in het voormalige Reaal. Het Chinese verzekeringsconcern kocht de tent voor het symbolische bedrag van 1 euro plus een kapitaalinjectie van 1,35 miljard euro.

Reactie CNV

Vakbond CNV is niet verrast door het bericht. 'We wisten al langer dat er een reorganisatie aan zat te komen, maar toch dit is een heftige boodschap. Het gaat om bijna een derde van het huidige personeelsbestand', zegt CNV-bestuurder Jolien Dekker tegenover het ANP. 'Deze reorganisatie heeft een enorme impact voor zeer veel werknemers. Vivat zal voor een goed vangnet moeten zorgen.'

Dat de Chinezen flink zouden gaan reorganiseren, stond bij voorbaat vast. De bedrijfskosten liggen bij Vivat ongeveer 30 procent hoger dan bij de grootste concurrenten.

Vivat wil zijn organisatiestructuur vereenvoudigen en meer diensten digitaliseren. Eigenaar Anbang heeft in China veel nieuwe digitale verzekeringsproducten op de markt gebracht en wil dat nu ook in Europa gaan doen.

Digitalisering van financiële diensten is de belangrijkste reden voor de massaontslagen bij Nederlandse banken en verzekeraars. Omdat Nederlanders hun financiële producten graag op internet aanschaffen, raken bank- en verzekeringskantoren overbodig, net als een deel van de financieel adviseurs. Nederlandse verzekeraars zijn met de woekerpolissen hun 'kip met de gouden eieren' kwijtgeraakt. Daarnaast hebben ze last van de lage rente en de strengere Europese regelgeving.

De vakbonden waren gisteren dan ook nauwelijks verrast door het Vivat-nieuws. Vakbond De Unie voorspelde twee jaar geleden al dat er voor 2020 nog 50 duizend banen in de financiële sector zouden verdwijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden