Verzekeraar sluit akkoord over joodse tegoeden

De grootste Zwitserse verzekeringsmaatschappij, Zürich, heeft een akkoord bereikt met de Amerikaanse verzekeringskamer over joodse polissen uit de Tweede Wereldoorlog....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

De overeenkomst komt krap een week na het akkoord dat enkele grote Zwitserse banken sloten met joodse organisaties in de Verenigde Staten. Dat behelst het vervallen van claims tegen de Zwitserse centrale bank, het bedrijfsleven en de staat. Verzekeringsmaatschappijen vielen daarbuiten.

Woordvoerster Iris Roth van Zürich steekt niet onder stoelen of banken dat het akkoord met de banken als katalysator voor deze deal heeft gewerkt. Volgens haar viel het te verwachten dat de Amerikaanse druk zich na de banken nu zou richten op de Zwitserse verzekeraars.

Zürich heeft in april van dit jaar al een onafhankelijke commissie in het leven geroepen om de claims uit de oorlog te onderzoeken. De voorzitter van de raad van bestuur, Rolf Hüppi, verklaarde toen dat zijn concern voor en tijdens de oorlog een zeer klein aandeel had in de Europese levensverzekeringsmarkt, zo'n 0,02 procent.

Al eerder was bij de verzekeraars sprake van de instelling van een internationale commissie. Maar de gesprekken tussen zes grote Europese assuradeurs, Zürich, Winterthur en Bâloise uit Zwitserland; het Duitse Allianz, Axa uit Frankrijk, Generali uit Italië en de Amerikaanse tegenpartij liepen stuk op de personele samenstelling van de commissie.

De Amerikaanse verzekeringskamer hield vast aan een getalsmatig overwicht van vertegenwoordigers van joodse organisaties tegenover de onderhandelaars van de Europese verzekeraars. Daar waren de assuradeurs fel tegen, ook al omdat de commissie vergaande bevoegdheden zou krijgen. 'Dat zou voor de betrokken maatschappijen grote financiële consequenties kunnen hebben', aldus een betrokkene.

Die bezwaren gelden nog steeds en daarom is het de vraag of de andere verzekeraars de stap van Zürich zullen volgen. Zij waren liever met een gezamelijk standpunt gekomen. Nu moet er verder worden onderhandeld en de andere maatschappijen vrezen dat de Amerikanen het akkoord met Zürich - dat zij zien als een zwaktebod - als leidraad zullen nemen.

Zürich is met de Amerikanen overeengekomen dat de commissie veertien leden, onder wie de voorzitter, krijgt. Ze krijgt tot taak alle openstaande claims over vooroorlogse polissen binnen twee jaar af te handelen. De voorzitter moet onafhankelijk zijn. Woordvoerster Roth wilde niet zeggen of de joodse vertegenwoordigers de meerderheid krijgen in de commissie.

Volgens waarnemers is het niet verwonderlijk dat Zürich als eerste overeenstemming heeft bereikt met de Amerikaanse verzekeringskamer. De zestien andere maatschappijen waartegen claims van joodse overlevenden en hun nabestaanden zijn ingediend, hebben lang niet zulke grote belangen in de Verenigde Staten.

Bovendien, als de voorgenomen fusie met de financiële dienstverleningspoot van het Britse BAT Industries wordt toegestaan, zal Zürich de helft van zijn omzet in de VS halen. En die toestemming - die in september of oktober wordt verwacht - moet Zürich nou net krijgen van diezelfde verzekeringskamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden