Profiel

Verzekeraar Reaal is 'terug in rode handen'

Verzekeraar Anbang is op de Chinese markt heus niet zo groot. Maar buitenlandse overnamen geven Chinese bedrijven ook thuis meer gewicht.

Peter de Waard
Links op de foto staat Wu Xiaohui, CEO van Anbang. Beeld
Links op de foto staat Wu Xiaohui, CEO van Anbang.Beeld

Het visitekaartje van de Chinese verzekeraar Anbang is het beroemdste hotel ter wereld. In juni vorig jaar kocht Anbang voor 1,7 miljard euro het fameuze Waldorf-Astoria Hotel in New York, waarmee het zich wereldwijd in één klap op de kaart zette. Met de overname van verzekeringsgroep Vivat, beker bekend als Reaal, zit Anbang nu ook in Nederland op de eerste rang.

Het is tekenend voor de machtsverschuivingen in de wereldeconomie dat een bedrijf dat in 2004 werd opgericht nu een Europese verzekeraar opslokt waarvan de geschiedenis al zeker honderd jaar teruggaat. Reaal is tenslotte erfgoed van de voormalige vakbondsverzekeraars De Centrale en Concordia, ooit ook oprichter van de Volkskrant.

De lobby van het fameuze Waldorf-Astoria hotel in New York. Beeld AFP
De lobby van het fameuze Waldorf-Astoria hotel in New York.Beeld AFP

Top-100

Anbang wordt sinds 2013 geleid door Wu Xiaohui, die na twee eerdere huwelijken met dochters van partijbonzen trouwde met de kleindochter van de voormalige Chinese leider Deng Xiaoping, de man die tussen 1977 en 1997 de grote hervormingen van het land leidde. Hij en de managers waarmee hij zich omringt, worden in China wel de 'Hongerdai ' genoemd, de nazaten van de rode leiders van de revolutie.

Dat betekent niet dat ze geen kapitalistische ambities hebben. Wu moet Anbang leiden naar een plek in de top-100 van grootste verzekeraars in de wereld. In eigen land is Anbang eigenlijk nog maar een kleintje. Het behoort niet tot de topvijf van Chinese verzekeraars.

Met een marktaandeel in China van 3,8 procent is het veel kleiner dan bijvoorbeeld de particuliere concurrent Ping An, dat 14 procent van de markt in handen heeft, en dan staatsverzekeraar China Life, die een kwart van de markt in handen heeft. Ook die twee ondernemingen zijn actief op de buitenlandse vastgoedmarkt. Zo kocht Ping An het fameuze Lloyds-gebouw in Londen en China Life een van de wolkenkrabbers op Canary Wharf.

In zijn ambitie een serieuze concurrent te worden van Ping An en China Life is Anbang op zoek naar koopjes in het buitenland. Vorig jaar al sloeg het toe in de lage landen. Zo nam Anbang in oktober in België verzekeraar Fidea over en in december betaalden de Chinezen 200 miljoen euro voor de overname van bankactiviteiten van Delta Lloyd in België.

Mogelijk hebben de Chinezen nog meer noten op hun zang. Zo zouden ze ook zinnen op de overname van ASR, dat zelf graag Vivat had willen overnemen.

Overname voorlopig nauwelijks merkbaar

Bij Vivat (het voormalige Reaal) werken 3.500 werknemers. Er verandert voor hen in principe weinig. Chinese eigenaren zeggen na overnamen per definitie dat het bestaande management wordt gecontinueerd. Maar meestal zitten ze die al snel op de huid met lastige vragen en suggesties voor verbeteringen. Behalve dat de werknemers misschien een woordje Chinees moeten leren spreken, zullen ze in hun werkwijze niet meteen veranderingen zien. Ook voor de klanten verandert weinig. Vivat heeft zes miljoen polissen uitstaan bij naar schatting twee miljoen klanten. Het Nederlandse bedrijf blijft een eigen vennootschap die valt onder nationale toezichthouders. Anbang is slechts de enige aandeelhouder.

Expansiedrift

De expansiedrift blijft niet beperkt tot Europa. In Zuid-Korea betaalde Anbang vorige maand 800 miljoen euro voor 57,5 procent van de aandelen in Vogo Fund, een van de grotere financiële conglomeraten in dat land. Anbang zou een aandelenemissie van twee miljard dollar voorbereiden om nog meer overnamen te kunnen doen.

Wu Xiaohui, die bekendstaat als een workalcoholic en probleemloos zakenontmoetingen inplant vóór 7 uur in de ochtend, zei op 31 januari tijdens een vraag- en antwoordsessie op Harvard in de VS dat 'medewerkers van Anbang de afgelopen tijd per vliegtuig ongeveer twee keer de afstand naar de maan hebben overbrugd om goede overnamekandidaten te vinden'. Ze zijn specifiek op zoek naar bedrijven die onder hun boekwaarde noteren en een rendement op het eigen vermogen halen van minimaal 10 procent. Wu vindt dat na een overname 'werknemers wereldwijd ook een woordje Chinees moeten kunnen spreken, al is het maar ni hao ('goeiedag')'.

De laatste jaren zijn de Chinezen veel actiever geworden met overnamen in Europa. In vier jaar tijd is het aantal verviervoudigd. In Nederland namen Chinezen als eerder truckverhuurder TIP over, de bekende drogisterijketen Kruidvat, afvalverwerker AVR en schuifdakenfabrikant Inalfa.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) stond vanochtend de pers te woord over de verkoop van Vivat, voormalig SNS Reaal, aan Chinese branchegenoot Anbang. Beeld ANP / Valerie Kuypers
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) stond vanochtend de pers te woord over de verkoop van Vivat, voormalig SNS Reaal, aan Chinese branchegenoot Anbang.Beeld ANP / Valerie Kuypers
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden