Verzekeraar: Miljoenen zoek in thuiszorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt een mogelijke miljoenenfraude in de thuiszorg. De toezichthouder van de zorg is gealarmeerd door een rapport van de verzekeraar Achmea.

Van onze verslaggevers Marc Peeperkorn en Ferry Haan

Volgens de vertrouwelijke rapportage van Achmea kan het misbruik van premiegelden oplopen tot 250 miljoen per jaar. Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid werd in juli geïnformeerd over de mogelijke financiële misstanden en schakelde de Zorgautoriteit in. Ross noemt de bevindingen van Achmea ‘zeer verontrustend’.

De Tweede Kamer reageerde donderdag geschokt. Dit jaar kwam er onder druk van de Kamer 95 miljoen euro extra beschikbaar voor de thuiszorg om de wachtlijsten weg te werken. De thuiszorg kost de belastingbetaler jaarlijks ruim 2,7 miljard euro.

De circa 175 thuiszorgorganisaties maken volgens Achmea gebruik van ‘ondoorzichtige tarief- en juridische constructies’. Via bv’s, holdings en andere structuren is het voor de Zorgkantoren – die de thuiszorg inkopen voor de klanten – moeilijk een goede prijs te bedingen. Doordat achter de wirwar aan constructies maar enkele grote thuiszorgorganisaties schuilgaan, zijn die in staat tot prijsafspraken, aldus Achmea.

Vervolgens worden, via onderaannemers, hulpverleners ingeschakeld tegen fors lagere tarieven – soms ruim de helft lager. Op die manier besparen de thuiszorgorganisaties landelijk 66 tot 100 miljoen euro per jaar, becijfert Achmea op basis van bevindingen in de eigen regio.

Dat geld wordt niet ‘a priori aangewend’ voor de ouderenzorg. Uit voorbeelden in het rapport blijkt dat de miljoenen ook verdwijnen in bonussen voor directeuren, in verzegelde enveloppen voor familieleden en in vastgoed.

De brancheorganisatie ActiZ noemt de ophef rond de thuiszorg tendentieus. ‘De sector wordt te hard in een kwaad daglicht gesteld.’ ActiZ is blij dat de Zorgautoriteit de kwestie onderzoekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden