Verzekeraar kon jarenlang in databank van GAK

Verzekeraar Achmea heeft jarenlang toegang gehad tot gegevens van 200 duizend bedrijven in de bestanden van het GAK. Het betreft onder meer de namen en adressen van bedrijven en de aantallen werknemers....

Van onze verslaggevers Wilco Dekker en Gijs Herderscheê

Voor een verzekeraar zijn deze gegevens uitermate interessant. Hiermee kunnen bedrijfsverzekeringen, de 'employee benefits', op maat worden verkocht. Buiten Achmea en het GAK wist niemand van de constructie. 'Als we het hadden geweten, hadden we ingegrepen', zegt de woordvoerder van het College van toezicht sociale verzekeringen.

Achmea kreeg toegang tot de GAK-databank via de pensioen uitvoerder PVF en het verzekeringsbedrijf ANV dat enkele CAO-verzekeringen uitvoert. Het gaat om Ziektewet- en WAO-gatverzekeringen voor journalisten, grafici en uitzendkrachten.

De gegevensuitwisseling voor de uitvoering van deze afspraken gebeurt met toestemming van het ministerie van Sociale Zaken. De toestemming geldt alleen voor de gegevens die de bedrijven nodig hebben voor de verzekeringen. Die zijn echter niet afgeschermd in de databank van het GAK. Dat betekent dat met de toegang de hele databank met bedrijfsgegevens open ligt.

Het GAK verzamelt de gegevens voor de uitvoering van de werkloosheidswet WW en de arbeidsongeschiktheidswet WAO. Gegevens over bedrijven worden gescheiden opgeslagen van de gegevens over individuele werknemers en uitkeringsgerechtigden. Achmea heeft alleen toegang tot de databank met bedrijfsgegevens.

Het GAK bezweert dat de verbindingen zijn stilgelegd. 'Donderdag is de stekker eruit getrokken', zegt de GAK-woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden