Verzekeraar ASR op 10 juni naar de beurs

Verzekeraar ASR gaat naar verwachting op 10 juni naar de beurs in Amsterdam. Dat heeft NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, maandag bekendgemaakt.

Beeld anp

De Staat verkoopt in eerste instantie een belang van maximaal 40 procent in ASR. Dat komt neer op 60 miljoen aandelen. Daarbij zijn al de 5 miljoen stukken meegerekend die de begeleidende banken extra kunnen verkopen bij grote belangstelling.

Met een indicatieve prijs per aandeel tussen de 18 en 22 euro komt de opbrengst waarschijnlijk uit tussen de 1,1 en 1,3 miljard euro. De totale marktwaarde van ASR zal 2,7 tot 3,3 miljard euro bedragen. Hoeveel de privatisering de schatkist daadwerkelijk oplevert, hangt af van de koersontwikkeling na de beursgang.

Geïnteresseerde beleggers kunnen zich vanaf dinsdagochtend melden. Voor particulieren sluit de inschrijving naar verwachting op 8 juni, voor institutionele investeerders op 9 juni. Rond die dag wordt ook de definitieve prijs bekendgemaakt.

'We zijn klaar voor een toekomst als beursgenoteerde onderneming', liet topman Jos Baeten weten. ASR kwam in oktober 2008 in handen van de Staat door de nationalisatie van ABN AMRO en Fortis Nederland. ASR was daar de verzekeringspoot van. De Staat betaalde toen 3,6 miljard euro voor ASR.

De opbrengst van de beursgang zal worden uitgekeerd aan de Staat. De verzekeraar zelf ontvangt niets van de gang naar de aandelenmarkt, die begeleid zal worden door een groep banken waaronder ABN AMRO.

De Staat zal na de notering nog een aanzienlijk belang houden in ASR, maar het is de bedoeling om dit op den duur volledig af te bouwen.

Beursgang levert schatkist waarschijnlijk weinig winst op

Voor 1 juli brengt minister Dijsselbloem van Financiën ook staatsverzekeraar ASR naar de beurs. De kans op winst voor de schatkist is uiterst klein. De staat is nu eenmaal geen belegger.

Kwartaalcijfers

Tegelijk met het prospectus voor de beursgang heeft ASR de resultaten over het eerste kwataal van dit jaar gepubliceerd. Daarin werd een nettoresultaat van 214 miljoen euro in de boeken gezet, 30 miljoen meer dan een jaar eerder. Lagere beleggingsopbrengsten werden ruimschoots gecompenseerd door een fikse pensioenmeevaller.

Het operationeel resultaat voor belasting kwam uit op 132 miljoen euro, 4 miljoen meer dan in het eerste kwartaal van 2015. De premie-opbrengsten bleven volgens ASR 'redelijk stabiel' op 1,63 miljard euro. Ondanks de marktonrust in de eerste maanden van het jaar zijn de kapitaalbuffers op peil gebleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden