Vervuilende schepen maken wolken witter

Schepen dragen veel meer bij aan de vervuiling van de atmosfeer boven oceanen dan tot dusver werd aangenomen. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh (Pennsylvanië) dat de emissies van zwaveldioxide van schepen bijna de helft uitmaakt van de totale vervuiling door zwaveldioxide boven de oceanen en de...

Op grond van modelberekeningen zijn de zwavelemissies door schepen boven oceanen op het noordelijk halfrond vastgesteld op 60 procent, aldus Nature van 19 augustus. Boven het zuidelijk halfrond zijn de SO2 -concentraties, afkomstig van schepen, berekend op 40 procent en dan gaat het vooral om de oceanen rond Australië, Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika en Argentinië.

Zwavel is een stof die een belangrijk effect heeft op het klimaat, omdat zwaveldeeltjes of aerosolen de wolkendruppels verkleinen en witter maken. Dit leidt tot meer afkoeling.

De grote hoeveelheid zwavelhoudende stoffen afkomstig van schepen moet volgens de onderzoekers leiden tot een bijstelling van de huidige kennis over de zwavelcyclus en de stralingsbalans op aarde, het evenwicht tussen de inkomende zonnestraling en de uitgaande infrarode straling.

De milieugevolgen van schepen die de oceanen bevaren, werden tot dusver niet gekwantificeerd. Uit het onderzoek komt naar voren dat de zwaveldioxide-uitstoot van oceaanstomers in grootte vergelijkbaar is met de uitstoot van dimethyl sulfide (DMS), afkomstig van algen uit de oceaan.

Zowel SO2 als DMS maken wolken witter, kaatsen daardoor meer zonlicht terug en dit leidt tot koeler weer. Ook blijkt dat de vervuiling door schepen niet onderdoet voor de SO2 -uitstoot vanaf het aangrenzende land.

Een interessante vraag is nu of de emissies van schepen zo groot is dat lokaal het verkoelend effect groter wordt dan het opwarmend effect, zegt klimaatdeskundige dr. Peter Siegmund van het KNMI. Tot dusver overheerst het laatste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden