Vervoersverbod in pestgebied versoepeld

Het vervoersverbod in het varkenspestgebied is gedeeltelijk opgeheven. Het ministerie van Landbouw maakte vrijdag bekend dat paarden, schapen, geiten en vleeskalveren het gebied rond Best, Venhorst en Rijsbergen mogen verlaten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De ontheffingsregeling geldt met terugwerkende kracht tot donderdag om middernacht. De beesten die weg kunnen, mogen niet meer terugkomen in het varkenspestgebied. De vleeskalveren moeten rechtstreeks naar het slachthuis. Voor runderen blijft het transportverbod ook gelden.

Het vervoersverbod ten aanzien van mest is enigszins versoepeld. Voor rundveemest verdwijnt het verbod, mits de mest binnen het getroffen gebied blijft en boeren het onmiddellijk in de grond brengen. Voor varkensmest en natte pluimveemest kan de RVV een transportontheffing verlenen. Voor droge pluimveemest of mest van andere beesten gelden met onmiddellijke ingang helemaal geen vervoersbeperkingen meer.

Ondanks aandringen vanuit de agrarische sector komt het ministerie niet met een speciale regeling voor schapen die op het punt staan te lammeren. De dieren mogen alleen naar buiten de regio worden vervoerd, binnen het gebied blijft vervoer verboden.

Het totaal aantal met varkenspest besmette bedrijven is opgelopen tot 23. Het jongste geval betreft een boerderij in het Brabantse Uden. Omdat de getroffen onderneming in dezelfde regio ligt als waar al weken de pest heerst, zal het ministerie geen nieuwe maatregelen treffen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden