Vervoer Havenspoorlijn fors teruggelopen

BARENDRECHT (ANP) - Het aantal treinen dat gebruik maakte van de Havenspoorlijn, het deel van de Betuweroute tussen de Rotterdamse Maasvlakte en Kijfhoek, is in de eerste helft van het jaar met ruim 20 procent teruggelopen. Dat heeft Keyrail, de exploitant van de Betuweroute, dinsdag desgevraagd laten weten.

In de eerste helft van 2008 reden er nog 49.000 treinen over de Havenspoorlijn, in de eerste zes maanden van dit jaar waren dat er nog geen 38.000.

In het begin van het jaar ging Keyrail nog uit van een teruggang van 10 procent. Keyrail wijt de fikse teruggang aan de economische crisis en de daarmee samenhangende dalende overslag in de Rotterdamse haven. ,,Met name de daling van de overslag in de droge bulk zoals erts en het containersegment werkt door op het spoor'', aldus Keyrail.

A15 tracé

Op het tweede deel van de Betuweroute, het zogenoemde A15 tracé van Kijfhoek tot Zevenaar bij de Duitse grens, reden in de eerste zes maanden van het jaar ongeveer vijfduizend treinen tegen 2400 in dezelfde periode vorig jaar. Dat gedeelte is in 2007 voorzichtig in gebruik genomen met enkele treinen per week tot nu ongeveer 175 treinen per week. Keyrail gaat ervan uit dat het tot 2013 nog geld moet toeleggen op het A15 tracé.

Keyrail is een samenwerkingsverband van de havens van Amsterdam (15 procent), Rotterdam (35 procent) en ProRail (50 procent).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden