Vervanging van rioolbuizen jaagt heffing snel op

Gemeenten ontvangen dit jaar 1,1 miljard aan rioolrechten, 12 procent meer dan vorig jaar. Daarmee stijgen de rioolrechten veel sneller dan andere gemeentelijke heffingen als onder meer de onroerendzaakbelasting (ozb), hondenbelasting, toeristenbelasting en parkeerbelasting....

De rioolrechten zijn na de ozb en de reinigingsheffingen de heffing met de hoogste opbrengst. Zij stijgen zo sterk omdat de komende jaren veel meer onderhoud moet worden gepleegd aan het Nederlandse rioolnet van in totaal 108 duizend kilometer. Dit jaar wordt daarvan ongeveer 750 kilometer riolering vernieuwd. ‘Maar het tempo moet omhoog’, zegt directeur Hugo Gastkemper van de Stichting Rioned in Ede, het Nederlandse kenniscentrum voor riolering en drainage.

‘In het huidige tempo duurt het 110 jaar voordat het hele rioleringssysteem is vervangen. Dat leidt tot achterstanden, want de levensduur van riolering is 40 tot 80 jaar.’ Het achterstallig onderhoud uit het verleden is de afgelopen jaren ingelopen’, zegt Gastkemper.

Uit een onderzoek van Rioned uit 2005 blijkt dat het achterstallig onderhoud in Nederland zeer gering is. De enige uitzondering vormen de veenweidegebieden in het hart van Holland, zegt Gastkemper. ‘De omgeving van Vinkeveen, Ankeveen, Gouda en Nieuwkoop.’

Het tempo bij het onderhoud moet omhoog omdat nu de rioleringssystemen uit de periode waarin veel is gebouwd, aan de beurt zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de wijken uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

Een complicatie daarbij is dat de kosten van de aanleg van de riolering indertijd door de gemeenten werden betaald uit de opbrengst van de verkoop van de grond. ‘Maar de vervanging en het onderhoud moeten worden betaald uit de rioolrechten’, zegt Gastkemper.

Die moeten daardoor extra stijgen, ook al door de afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerendzaakbelasting (ozb) door het vorige kabinet. ‘Gemeenten financierden het rioolonderhoud deels uit de ozb en dat kan nu veel minder’, zegt Gastkemper. Hij verwacht een verdubbeling van de opbrengst van de rioolrechten over tien jaar en voor de komende jaren een jaarlijkse stijging van 8 procent per jaar.

Ook de klimaatverandering drijft de kosten voor de vernieuwing van het rioolnet op. Er is vaker sprake van hevige stortbuien waardoor de straten blank komen te staan. Een vrij nieuwe ontwikkeling is dat de afvoer van regenwater wordt losgekoppeld van de afvoer van het vuile water in het riool.

‘Dat is ook uit milieu-overwegingen een goede zaak’, zegt Gastkemper. ‘In een traditioneel rioolstelsel voert een grote buis zowel het vuile water van woningen en bedrijven, als het schone regenwater af.’ De milieuvriendelijke oplossing om wateroverlast te voorkomen, is het vervangen van die ene grote rioolbuisdoor twee. Ook dat drijft de kosten op. Gastkemper: ‘Ik kan het niet simpeler uitleggen dan dat twee buizen duurder zijn dan een.’

Zo’n 60 procent van het rioolstelsel in Nederland bestaat nog uit de traditionele dikke buizen. Begin 2005 was hiervan 4,3 procent omgebouwd naar een stelsel waarin de afvoer van regenwater is losgekoppeld van het vuile water. Dat gaat omhoog naar 10 procent in 2010. Alleen dat al vergt een investering van een miljard euro.

Gemiddeld valt de gescheiden afvoer bijna 50 procent duurder uit. Per woning vergt de aanleg van de traditionele, gemengde riolering een investering van gemiddeld 6.700 euro. Gastkemper: ‘Bij gescheiden afvoer loopt dat op naar gemiddeld 10 duizend euro.’

Bijna alle inwoners krijgen een aanslagbiljet voor rioolrechten in de bus. Vorig jaar voerden veertien gemeenten de rioolrechten opnieuw in. Dit jaar komen daar Arnhem, Borssele, Goes en Leeuwarden bij. Terneuzen is dan nog de enige gemeente waar een inwoner geen rioolrechten betaalt.

De gemeente Zoetermeer heeft het rioolrecht dit jaar het meest verhoogd. De inwoners gaan 186 procent meer betalen: 22,30 euro per huishouden vergeleken met 7,80 euro in 2006.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis, dat woensdag is gepubliceerd. Ook de gemeenten Hardinxveld-Giessendam (129 procent), Culemborg (74 procent) en Purmerend (61 procent) voerden forse verhogingen in. In totaal stegen de gemeentelijke woonlasten (ozb, rioolrecht en afvalstoffenheffing) twee keer zo hard als de inflatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden