Vervanging bestuurders doet Imtech geen goed

De twee belangrijkste bestuurders van het door fraude en affaires geplaagde Imtech hebben gisteren op de aandeelhoudersvergadering aangekondigd op te stappen. Analisten zijn verrast, beleggers reageerden negatief. Het aandeel op de beurs ging met 5 procent onderuit.

Voormalig bestuursvoorzitter Gerard van de Aast.Beeld ANP

Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast maakt op 1 januari plaats voor medebestuurder Paul van Gelder. Hans Turkesteen, de financieel directeur trekt per april volgend jaar de deur achter zich dicht. Van de Aast neemt in 2016 plaats in de raad van commissarissen.

Het management werd in 2013 aangesteld, vlak nadat bekend was geworden dat Imtech verzeild was geraakt in een omvangrijk boekhoudschandaal. De Duitse justitie verdenkt Imtech er bijvoorbeeld van de spil te zijn geweest in een kartelnetwerk, waarmee de technisch dienstverlener tientallen miljoenen per jaar extra zou hebben verdiend. In Polen spande bouwbedrijf PBG een rechtszaak aan tegen Imtech omdat het een wanprestatie zou hebben geleverd bij de bouw van een voetbalstadion in Warschau. Het zorgde voor veel financiële ellende.

De nieuwe bestuursvoorzitter, Paul van Gelder.Beeld ANP

Nieuw leiderschap

Het was aan Van de Aast om Imtech er bovenop te helpen. Hij verving 80 procent van het management en samen met Turkesteen bracht hij de wankelende balans weer in rustiger vaarwater.

Volgens het Goudse installatiebedrijf is het herstel bijna afgerond en is dit een 'natuurlijk moment' voor nieuw leiderschap. Het bedrijf kan vervolgens weer op jacht naar betere omzetten en winsten.

Analisten reageren verbaasd op het bericht dat de bestuurders Imtech gaan verlaten. Ze hebben geen duidelijke verklaring voor het vertrek van de topmannen, die het afgelopen jaar een groot deel van de puinhopen hebben opgeruimd. Volgens analisten is hun werk echter nog niet afgerond. Kepler-analist André Mulder zegt volslagen verrast te zijn. Het was volgens hem logischer geweest om weg te gaan op het moment dat Imtech weer zwarte cijfers noteert.

In het eerste kwartaal van 2015 leed Imtech opnieuw verlies. Wel was het nettoverlies met 49 miljoen euro fors kleiner dan een jaar eerder, toen het nog uitkwam op 77 miljoen euro. Imtech gaat er nog altijd van uit dat het resultaat over heel 2015 positief zal uitvallen. De omzet nam met 11 procent af tot 873 miljoen euro.

Kosten inschatten

Mulder wijst erop dat het ingezette herstel nu tot stilstand lijkt te komen, al is het volgens hem moeilijk heldere conclusies te verbinden aan één kwartaal.

'De klus is nog volop gaande. Het vertrek is niet zo handig, maar gezien zijn leeftijd heeft het vertrek wel een persoonlijke reden', zegt analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen. Hoewel het met financiële positie van Imtech stukken beter gaat, blijven er nog zorgen. Zo is het boekhoudschandaal nog niet afgewikkeld. De aansturing en uitvoering van projecten kan veel beter, zegt Van Beek. Het bedrijf schat bijvoorbeeld niet altijd de kosten van grootschalige projecten goed in.

Imtech gaat het stadion van voetbalclub Liverpool uitbreiden, met dertienduizend zitplaatsen. Dat levert 360 miljoen euro op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden