Vertrek van Griekenland uit eurozone is nu serieuze optie

Het vertrek van Griekenland uit de eurozone is dit weekeinde een serieuze optie geworden. Spoedoverleg tussen Athene en zijn geldschieters eindigde zondagavond in een mislukking. Donderdag proberen de ministers van Financiën van de eurozone alsnog een akkoord te bereiken, volgens nauw betrokkenen de laatste kans om een faillissement van Griekenland te voorkomen.

Marc Peeperkorn
Alexis Tsipras luistert naar voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker (R. Beeld reuters
Alexis Tsipras luistert naar voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker (R.Beeld reuters

Zondagavond klapten de besprekingen tussen vertegenwoordigers van de geldschieters en de Griekse premier Tsipras al na driekwartier. 'Dit is ernstig, heel, heel ernstig', verklaarde een nauw betrokken EU-ambtenaar na afloop. Volgens meerdere betrokkenen hebben de crediteuren 'alle onderhandelingsmarges' afgetast maar weigert Athene te bewegen. 'Het lijkt erop dat Tsipras geen deal wil.'

Athene ontkende dat en legde de schuld voor het afbreken van het overleg bij de eurolanden en het IMF. Die eisen 2 miljard euro meer bezuinigingen per jaar van Griekenland dan Athene voor ogen staat, verklaarde een woordvoerder van de Europese Commissie zondagavond. Daarnaast wensen ze ingrepen die het pensioenstelsel betaalbaar maken en een verhoging van sommige Btw-tarieven, danwel solide alternatieven ervoor. Die werden niet door de Griekse delegatie geleverd. 'Het komt Tsipras politiek kennelijk goed uit om de crediteuren als zondebok voor pensioeningrepen neer te zetten', aldus een ambtenaar.

Laatste kans voor Griekenland?

Het nieuws was dat de geldschieters Griekenland een 'allerlaatste' eindbod hadden gedaan. Lees hier hoe journalisten dat bleven volhouden, ook al was het afgewezen en werd er verder onderhandeld.

'Laatste poging'

Het overleg dit weekeinde werd vooraf door voorzitter Juncker van de Europese Commissie betiteld als 'laatste poging' om een akkoord klaar te stomen. Juncker probeert al wekenlang voor en achter de schermen een vergelijk tussen Tsipras en zijn geldschieters te bereiken. De Commissievoorzitter is inmiddels danig gefrustreerd door de opstelling van de Griekse premier.

EU-ambtenaren stellen dat wat de Griekse delegatie op tafel legden 'het IMF niet naar het vliegveld zou brengen'. Het IMF trok vorige week zijn mensen terug uit Brussel als protest tegen wat het ziet als onwil en onkunde aan Griekse zijde. Athene wil niet alleen minder bezuinigen en de pensioenen ontzien, het vraagt daarnaast om kwijtschelding van een deel van de leningen (240 miljard euro) die de eurolanden en het IMF afgelopen jaren aan Griekenland verstrekten. Zonder dat geld was Griekenland al failliet geweest.

undefined

Premier Tsipras en minister Varoufakis wandelen op zaterdag in Athene in het park. Beeld epa
Premier Tsipras en minister Varoufakis wandelen op zaterdag in Athene in het park.Beeld epa

Concessies

Zonder grote concessies van Athene zal ook de vergadering van de Eurogroep donderdag in Luxemburg niet tot een doorbraak leiden. Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem wilde zondag niet reageren op het stuklopen van het overleg. Hij is dinsdag in Brussel voor reeds gepland overleg met Juncker, ECB-voorzitter Draghi en EU-president Tusk over de toekomst van de eurozone. Mogelijk schuift Tsipras daar aan om een akkoord in de Eurogroep mogelijk te maken.

Zonder akkoord krijgt Griekenland niet de laatste 7,2 miljard euro van de eerder toezegde leningen. Athene heeft dat geld nodig voor aflossingen aan het IMF en de ECB de komende maanden. De eurolanden zijn voorbereid op de situatie dat Griekenland de rekeningen niet betaalt: scenario's (te beginnen met opschorting van het Grieks-Europese kapitaalverkeer) liggen klaar.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden