Vertrek Brink lost sores World Online niet op

Nina Brink moest weg. Dat kon niet anders, na de niet aflatende stroom berichten over haar transacties in aandelen World Online....

En dat heeft Nina Brink gedaan, ondanks de steun van de raad van commissarissen van World Online. Ze stapte donderdag op als bestuursvoorzitter bij WorldOnline. Brink wordt opgevolgd door S. Duffy, de huidige nummer twee in de raad van bestuur.

Een miljardenclaim van gedupeerde beleggers en de dreiging van een strafrechtelijk onderzoek gaven de doorslag.

Beleggers hebben het vertrouwen in Brink al veel eerder verloren. Cruciaal is volgens analist J. van Breukelen van Friesland Bank Securities de onduidelijkheid over de verkoop van Brinks belang in World Online. 'Toen dat bekend werd, is het vertrouwen bij beleggers definitief geknapt', aldus Van Breukelen.

De koersontwikkeling van het aandeel World Online levert het beste bewijs voor het geschonden vertrouwen in het bedrijf. In een bijna rechte lijn kelderde het aandeel van 43 euro bij de beursgang tot 16 euro op 4 april. Donderdag sloot het aandeel op slechts 18,85 euro.

Niet alleen Nina Brink is gestraft voor het geschonden vertrouwen. Door de aanhoudende stroom van negatieve berichten kwam de strategie van het bedrijf steeds verder onder druk te staan. 'We zijn naar de beurs gegaan om grote acquisities met aandelen te betalen', zo verklaarde onlangs financieel directeur R. Huisman van World Online. Die weg is voorlopig afgesloten en het is twijfelachtig of het verloren beleggersvertrouwen snel kan worden hersteld.

World Online is met het vertrek van Brink nog niet uit de problemen. Er is grote twijfel over de positie van de commissarissen, die allemaal een belang in de onderneming hebben. 'Een groot bedrijf als World Online hoort een onafhankelijke raad van commissarissen te hebben voor toezicht en advies', stelt oud-Aegon-man Peters.

Een ander probleem voor World Online is de onzekerheid bij beleggers over de prijs die voor aandelen in internetbedrijven wordt betaald. 'World Online is op het hoogtepunt van de internet-hype naar de beurs gegaan', stelt directeur D. de Jong van de Britse zakenbank HSBC.

'Gezien de sterke concurrentie onder internet-aanbieders is de vraag of World Online wel waard is wat beleggers ervoor hebben betaald.'

Veel zal volgens De Jong afhangen van de beursgang vanT-Online in Duitsland. 'Die wordt bepalend voor de koers van alle internet-aanbieders in Europa.

En dan is er nog de schadeclaim die World Online boven het hoofd hangt. Ook die zal de nodige zorgen opleveren bij de huidige aandeelhouders van het internetbedrijf. De Vereniging van Effectenbezitters en de advocaten O. Hammerstein en G. Spong menen dat beleggers zijn misleid door World Online en de begeleidende banken ABN Amro en Goldman Sachs. Over de uitkomst van de schadeclaim kan alleen worden gespeculeerd, maar vast staat dat de zaak jaren gaat slepen.

Onzekerheid is wel het laatste wat World Online kan gebruiken. 'Het beste zou zijn als WorldOnline wordt overgenomen', stelt Van Breukelen van de Friesland Bank. 'De naam van het bedrijf is te zeer beschadigd om zelfstandig verder te gaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden