Kastje -> MuurStaatsexamen

Vertraging staatsexamen Nederlands funest voor vluchtelingen

De klacht: Onverwacht uitstel van de staatsexamens Nederlands als tweede taal belemmerde ruim drieduizend vluchtelingen en ‘anderstaligen’. Anas is een van hen.

Voorbereiding van het staatsexamen NT2 programma. Beeld Arie Kievit
Voorbereiding van het staatsexamen NT2 programma.Beeld Arie Kievit

Je zou zeggen dat de Nederlandse overheid erbij gebaat is als vluchtelingen en andere immigranten snel op eigen benen kunnen staan. Toch heeft de Syrische vluchteling Anas (37) sinds november gewacht op een nieuwe datum voor zijn staatsexamens Nederlands als tweede taal (Nt2) spreken, schrijven en lezen. Die diploma’s had hij nodig om door te stromen naar zijn master architectuur aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, die al is begonnen.

Anas, die omwille van zijn carrière alleen zijn voornaam in de krant wil, had het examen luistervaardigheid in oktober afgerond. In de maanden erna stonden de andere examens gepland. Maar omdat de antwoorden waren uitgelekt op sociale media, had het College voor Toetsen en Examens (CvTE) alle Nt2-examens voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Het CvTE, dat verantwoordelijk is voor alle staatsexamens, greep de fraude aan om de Nt2-examens te hervormen. Het onderdeel schrijven is in januari ingehaald, maar een inhaalmoment voor de andere onderdelen liet op zich wachten. Dit trof 2.829 mensen.

Het CvTE telt overigens alleen de mensen die zich al hadden ingeschreven. Het werkelijke aantal gedupeerden ligt hoger. De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF schat dat ruim zevenhonderd vluchtelingen in de wacht staan om zich in te schrijven.

Sommige studenten hadden net als Anas in februari moeten beginnen. Studenten die in september willen beginnen, moeten uiterlijk in mei examen doen om wél op tijd te zijn voor het nieuwe studiejaar.

‘Het risico is dat studenten een jaar studievertraging oplopen’, schrijft de UAF-woordvoerder. ‘Dit is funest voor vluchtelingen, die al veel tijd hebben verloren. Uitstel van de studiestart is een verspilling van talent en kost de samenleving veel geld.’

Om studenten ‘geen valse hoop te geven’ wilde het CvTE maandenlang geen planning naar buiten brengen voor nieuwe examens. Maar eind februari komt er dan toch bericht van minister Van Engelshoven ­(Onderwijs). Nog voor de zomer worden er drie ­examenmomenten ingepland.

Anas en anderen die hun examen moeten inhalen, krijgen een brief met een nieuwe datum. Ook voor ­studenten die volgend jaar moeten beginnen is ruimte, zegt het CvTE.

Anas mocht na overleg met zijn opleiding toch ­beginnen als gaststudent. Omdat hij dan niet in aanmerking komt voor een krediet bij DUO, komen zijn studiekosten voor rekening van het UAF totdat hij zijn examen heeft gehaald. ‘Het is fijn dat ik verder kan.’

Verweer

Het CvTE zegt het ‘te betreuren dat alle staatsexamens Nt2 zijn opgeschort. We realiseren ons dat dit vervelende consequenties heeft gehad voor kandidaten.’

Het nieuwe examensysteem, waarin minder examens worden afgenomen bij meer mensen tegelijk, heeft tijd gekost om te organiseren: ‘Onze eigen afnamelocaties boden onvoldoende capaciteit. Dus we moesten naar externe locaties op zoek. Omdat de examens digitaal worden afgenomen, vergt dit extra aanpassingen. Alle kandidaten hebben een computer ­nodig, er is een goede beveiligde infrastructuur nodig.’

De woordvoerder benadrukt dat de examens zo worden ingepland dat studenten op tijd zijn voor het nieuwe studiejaar. ‘We zijn ons bewust van de urgentie.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden