‘Vertraging rond A 380 is normaal’

De vliegtuigfabrikant Airbus heeft de maandenlange vertraging in de aflevering van de nieuwe superjumbo, de A380, ingecalculeerd. ‘Nieuwe vliegtuigen worden in de regel later dan gepland afgeleverd’, zegt Barbara Kracht, directiewoordvoerster van Airbus....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

De schadeclaim die de luchtvaartmaatschappijen Qantas (Australië), Emirates uit de Verenigde Arabische Emiraten en Singapore Airlines gaan indienen vanwege de latere afleveringen is geen enkel probleem, aldus Kracht.

Hoe groot de vertraging wordt, kan Airbus niet voorspellen. De Europese vliegtuigfabrikant denkt aan twee tot zes maanden. Airbus wijt de vertragingen niet aan het productieproces, maar aan de vernieuwingen die de luchtvaartmaatschappijen willen doorvoeren. Het bedrijf wist al snel dat de eerste superjumbo niet op tijd kon worden afgeleverd, maar hield dat uit interne overwegingen voor zich. ‘We hadden opzettelijk een strak tijdschema en wilden druk op de ketel houden bij de ingenieurs. Als we in het begin al het uitstel hadden bekendgemaakt, had dat geen goed effect op het bedrijf gehad’, aldus Kracht.

Volgens Kracht gaat het beter dan verwacht met de testvluchten van de A 380. De eerste passagiersvlucht is nu begin volgend jaar gepland.

Airbus gaat volgende week, op de luchtvaartshow van Le Bourget, bekendmaken dat er van de A350, het nieuwste Airbus project, meer dan honderd exemplaren zijn verkocht. De A350 is het vliegtuig dat de wind uit de zeilen moet nemen van de Dreamliner, het nieuwe futuristische vlaggenschip van Boeing. ‘Dat is bijna twee keer zoveel als we eerder verwachtten’, zegt Kracht. Airbus haakt met de A350 in op de filosofie van Boeing, die uitgaat van kleinere, snellere vliegtuigen die rechtstreeks van de ene bestemming naar de ander vliegen. De A 380 volgt een andere filosofie, namelijk het vliegen van zoveel mogelijk mensen van knooppunt naar knooppunt. ‘Bij Airbus hanteren we beide strategieën’, aldus Kracht.

Een delegatie van de KLM bezoekt vandaag Airbus in verband met de naderende aflevering van acht nieuwe Airbus A330. Dat zijn toestellen voor de middellange en lange afstand. Het is voor het eerst sinds ruim twintig jaar dat KLM Europese vliegtuigen aanschaft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden