Vertraging luchthaven Berlijn door faillissement Imtech

Het faillissement van Imtech Duitsland leidt tot verdere vertraging voor het nieuwe vliegveld in Berlijn. Maar ook in Nederland zijn de werknemers niet gerust op de toekomst van het bedrijf.

Tjerk Gualthérie Van Weezel
Verschillende grote projecten waaraan Imtech nu werkt - waaronder alle treinstations in Amsterdam en vliegveld Berlijn - lopen gevaar Beeld DPA
Verschillende grote projecten waaraan Imtech nu werkt - waaronder alle treinstations in Amsterdam en vliegveld Berlijn - lopen gevaarBeeld DPA

De opening van vliegveld Berlijn-Brandenburg in 2017 - op zich al vijf jaar later dan gepland - staat wederom op losse schroeven nu de belangrijkste onderaannemer op de fles is. Vrijdag verscheen een deel van de staf van Imtech-niet op de luchthaven. 'Het is duidelijk dat dit gevolgen heeft voor de planning van de bouw', zei de luchthavenchef Karsten Mühlenfeld.

De leiding van het vliegveld put hoop uit de woorden van curator Peter Borchardt, die sinds donderdag de dienst uitmaakt bij Imtech Duitsland. Die zei vrijdag dat alle bouwprojecten voortgezet zullen worden. 'Doel is het behoud van de onderneming en alle arbeidsplaatsen', aldus Borchardt. Alle vierduizend medewerkers van Imtech Duitsland krijgen in elk geval nog tot eind oktober doorbetaald.

Techniek

Op het toekomstige vliegveld, dat de naam van oud-kanselier Willy Brandt moet gaan dragen, is Imtech verantwoordelijk voor de techniek. Het bedrijf legt er onder meer de verlichting en de stroomvoorziening aan. Ook is het verantwoordelijk voor de brandveiligheid van de terminal, het legt sprinklerinstallaties aan, plaatst rookmelders en brandwerende deuren.

De leiding van Imtech Duitsland vroeg vorige week donderdag faillissement aan nadat de onderhandelingen met financiers dinsdag waren vastgelopen. Dat debacle vindt zijn oorzaak in een aantal fraudezaken in Polen en Duitsland. Ook de aanbesteding van het vliegveld is inmiddels besmet. Duitse media berichtten begin dit jaar dat vier ex-medewerkers een medewerker van het vliegveld 'enkele miljoenen' zouden hebben betaald. Imtech heeft tot nu toe steeds ontkend dat de rekeningen frauduleus waren.

Amsterdam

Duitse media lieten dit weekend dan ook weinig heel van het Nederlandse bedrijf. 'Het heeft volgens alle regels der kunst de kluit belazerd', schrijft een commentator. 'En het ergste is dat het ook nog aan de vertragingen van het vliegveld heeft verdiend.'

Klanten en werknemers van Imtech Nederland maken zich intussen ook de nodige zorgen. Het is onduidelijk welke gevolgen het Duitse bankroet heeft voor het gehele bedrijf: in hoeverre het concern nog leningen had uitstaan in Duitsland en of er ooit wat van dat geld terugkomt. Wanneer het hele bedrijf failliet gaat, zullen ook veel Nederlandse projecten in gevaar komen. Zoals in Amsterdam, waar Imtech op stations onder meer de verlichting, roltrappen en liften aanlegt.

De 2.700 Nederlandse werknemers vrezen intussen voor hun baan. 'Het is vooral verontrustend dat de directie in haar summiere berichten schrijft dat zij zich gaan beraden op de toekomst', zegt FNV-bestuurder Johan Weijenberg daarover. 'De medewerkers zijn trots op het bedrijf en hopen dat zij het kunnen voortzetten.' Dinsdag hopen de bonden meer duidelijkheid te krijgen tijdens een gesprek met de Imtechtop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden