Versiertruc AkzoNobel maakt weinig indruk op aandeelhouders: koers stijgt minimaal

In het gevecht om AkzoNobel laten aandeelhouders zich niet zomaar voor de kar spannen van topman Ton Büchner. Want wat gaat er écht bij het bedrijf gebeuren, en waarom praat hij niet met gegadigde PPG?

Tom Büchner, topman van AkzoNobel. Beeld anp
Tom Büchner, topman van AkzoNobel.Beeld anp

Beleggers leken woensdag bepaald niet onder de indruk van het strategische plan waarmee verf- en chemiebedrijf AkzoNobel een vijandige overname door zijn Amerikaanse concurrent PPG wil voorkomen. De aandelenkoers van het AEX-bedrijf verroerde zich de hele dag nauwelijks en sloot slechts een kwart procent hoger op 78,53 euro.

AkzoNobel bleef gisteren tijdens zijn strategie-update in Londen namelijk vaag over zijn voornemen om de chemiedivisie af te splitsen. PPG wil AkzoNobel overnemen, het bestuur van het Nederlandse bedrijf is tegen. Om de vijandige overname af te wenden, kondigde AkzoNobel al weken geleden aan het minst winstgevende bedrijfsonderdeel te zullen 'dumpen'. Dat is de divisie die chemische grondstoffen produceert. Gisteren zou het bedrijf met meer details komen over deze stap, maar die belofte werd nauwelijks ingelost.

Chemietak

Het enige nieuwe dat AkzoNobel zijn aandeelhouders te melden had was dat de chemietak binnen een jaar wordt afgestoten. Onduidelijk blijft of de chemische tak als apart bedrijf naar de beurs gaat, of wordt doorverkocht. 'We willen het goed doen, we houden alle opties open', aldus topman Ton Büchner.

Om beleggers tegemoet te komen krikt de multinational zijn winstdoelstellingen op, gaat het in de kosten snijden en keert het dit jaar bij wijze van cadeautje aan de aandeelhouders 1,6 miljard euro meer dividend uit dan eerder beloofd. Met deze winstuitkering hoopt de multinational te voorkomen dat aandeelhouders vallen voor de charmes van de Amerikanen. Verf- en lakkenrivaal PPG biedt Akzo-beleggers 90 euro per aandeel, maar komt nog voor 1 juni met een nieuw en mogelijk nog aantrekkelijker overnamebod. Vanaf dat moment kunnen aandeelhouders hun stukken aan PPG verkopen.

Eenrichtingsverkeer

Het extra dividend heeft de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) niet kunnen overtuigen. 'Akzo komt met een plan dat uitgaat van economische groei en de meest optimistische scenario's. Het is onduidelijk wat er gebeurt bij krimp', zegt woordvoerder Niels Lemmers. De belangenvertegenwoordiger voor kleine beleggers vindt het strategische plan eenrichtingsverkeer. 'Akzo moet ook gaan praten met PPG. Dat betekent niet dat je jezelf in de uitverkoop zet. Het betekent dat je onderzoekt wat een bod van 22 miljard eigenlijk inhoudt.' De VEB heeft Akzo steeds aangespoord met PPG te gaan onderhandelen.

AkzoNobel maakte gisteren ook zijn kwartaalcijfers bekend, een paar dagen eerder dan oorspronkelijk gepland. Over de eerste drie maanden van dit jaar boekte de onderneming een omzet van 3,7 miljard euro, een stijging van 7 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (de winst voor rentelasten en belastingen) nam in het eerste kwartaal met 13 procent toe naar een bedrag van 376 miljoen euro. AkzoNobel verwacht dat het bedrijfsresultaat over 2017 ongeveer 100 miljoen euro hoger zal uitkomen dan vorig jaar.

Lees meer over de overname van AkzoNobel

Om te voorkomen dat Akzo vijandelijk wordt overgenomen door PPG, doet het bedrijf afstand van de chemische divisie. Dit dient een hoger doel, maar zal onvermijdelijk gepaard gaan met ontslagen. (+)

Topman Michael McGarry van het Amerikaanse PPG Industries heeft een open brief gestuurd aan alle belanghebbenden bij overnameprooi AkzoNobel om hen te paaien.

Het is nu openlijk oorlog tussen AkzoNobel en het Amerikaanse PPG. De Amerikaanse belegger Elliott, die wordt geleid door Paul Singer, eist het hoofd van AkzoNobel-topman Antony Burgmans. Waar gaat dit eindigen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden