Versatel wordt dure grap voor Tele2; De Mol lacht erom

Wat leek op een onschuldig ‘niet geschoten altijd mis’-initiatief van Hollandse particuliere beleggers begint serieuze vormen aan te nemen. In een kantoorgebouw op het adres Skeppsbron 18 in Stockholm heeft men in elk geval reden zich zorgen te maken....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Het daar gevestigde telecombedrijf, Tele2, dacht in juli eenvoudig zijn slag te slaan in Nederland, met een bod van ruim een miljard euro op het beursgenoteerde Versatel. Tele2 verkoopt zijn belminuten nu nog via kabels van KPN, maar met Versatel zou het een eigen net hebben en dus kosten sparen. Of voetbal via internet een succes wordt, zien de Zweden later wel.

Kat in het bakkie leek het, want Versatels grootaandeelhouder Talpa Capital had zijn ‘onherroepelijke’ goedkeuring al gegeven aan het bod, meldde de zelfverzekerde Tele2-baas Lars Johan Jarnheimer op de persconferentie. Dat zou een flinke eerste stap betekenen op weg naar het volledige eigendom van Versatel, want Talpa (lees: zakenman John de Mol) bezit 42 procent van de aandelen.

Voor de Zweden tekent zich echter een tegenvaller af. Steeds meer aandeelhouders vinden 2,20 euro voor hun aandelen Versatel wel erg weinig en zeggen hun stukken niet te zullen verkopen aan Tele2 – ze eisen een hoger bod. Versatel ging in 1999 voor tien euro naar de beurs.

Het verzet wordt geleid door de groep ‘TeleNee’, een initiatief van vijf particuliere beleggers. Dat klinkt onschuldig, ware het niet dat TeleNee al ruim vijfhonderd medestanders heeft. Volgens woordvoerder Koos van Blerkom, die zelf ‘een heel bescheiden pakket’ aandelen heeft, zitten er grote beleggers bij, die ‘ieder meer dan een half miljoen aandelen’ Versatel bezitten.

Sterker nog, samen met wat kritische institutionele beleggers heeft het anti-Tele2-kamp al ‘ruim 5 procent’ van de Versatel-aandelen, claimt Van Blerkom.

Dat zou kunnen betekenen dat het bod van Tele2 mislukt. Want bieders doen een bod meestal pas gestand als 95 procent van de aandelen is aangemeld. De wet geeft hen vervolgens de mogelijkheid de laatste 5 procent uit te roken. Afgaande op TeleNee lukt dat dus niet.

Grootspraak? Misschien. Maar op de Amsterdamse beurs wordt bepaald niet uitgesloten dat TeleNee succes zal hebben. Het bewijs komt van de koers van Versatel. Die was gisteren 2,25 euro, ofwel 2,3 procent boven het bod dat de Zweden in september officieel willen uitbrengen.

De jongste dreiging komt uit New York. Daar huist vermogensbeheerder Arnhold & Bleichroeder. Deze firma, in 1903 opgericht te Berlijn, beheert 29,6 miljard dollar aan beleggingen en bezit 1,5 procent van Versatel. Ook A & B vindt het bod van Tele2 te laag, aldus persbureau Dow Jones.

Tele2 weigert commentaar. Het bedrijf, dat op zijn hoofdkantoor de melodie van de tv-serie Dallas als telefoonwachtmuziekje gebruikt, zegt ‘te hebben gehoord over de oppositie’.

Bij Talpa slaan ze het gekrakeel rond Versatel geamuseerd gade. ‘We zitten vast aan Tele2, dat is de afspraak’, zegt een woordvoerder. ‘Maar over de hoogte van het bod is niets vastgelegd. Die 2,20 euro is niet heilig. Als Tele2 dat gaat verhogen, profiteren we mee.’ Bij het huidige bod is het belang van De Mol 480 miljoen euro waard, naar schatting honderd miljoen meer dan hij er voor betaalde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden