Versatel voor rechter gedaagd

Een groep van Amerikaanse, Britse en Franse beleggers poogt het bod van Tele2 op Versatel te blokkeren. De aandeelhouders hebben een verzoek ingediend bij de Amsterdamse Ondernemingskamer om de overname te onderzoeken, en hebben tevens een klacht ingediend bij de beurstoezichthouder AFM....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

De petitie is ondertekend door de beleggingsfondsen van Centaurus, Amber, Arnhold & Bleichroeder, Mellon en Barclays. De ondertekenaars bezitten samen 13,6 procent van de aandelen. Centaurus uit Londen verwierf pas onlangs een belang van 5 procent in Verstatel. Arnhold & Bleichroeder uit New York zou naar schatting 1,5 procent in Versatel bezitten.

De beleggers beweren in hun petitie dat de biedkoers van 2,20 euro naar objectieve maatstaven te laag is. De ondertekenaars hebben daarnaast moeite met de uitkoopregeling die Versatel en Tele2 hebben opgesteld. Ook als minder dan 95 procent van de aandeelhouders zich aanmeldt voor de overname, heeft Tele2 een constructie bedacht waarbij weigerachtige aandeelhouders kunnen worden uitgerookt. Deze methode is voor de aandeelhouder financieel nadelig.

Normaal gesproken kunnen beleggers een bod blokkeren als ze 5 procent van de aandelen in bezit hebben. De ondertekenaars willen de rechter vragen of de onvrijwillige verkoop in strijd is met de Nederlandse wetgeving, zo zegt één betrokken bankier uit de Londense financiële wereld. We hebben contact gezocht met Versatel, maar geen bevredigend antwoord gekregen. In Nederland moet een beursfonds voor alle aandeelhouders opkomen. De opstelling van Versatel zet vraagtekens bij de wijze waarop de belangen van minderheidsaandeelhouders worden behartigd.`

De groep vermoedt bovendien dat grootaandeelhouder John de Mol met zijn investeringsfonds Talpa speciale voorwaarden bij de verkoop heeft bedongen. Woordvoerder Thomas Notermans van Talpa noemt deze voorspelling in een eerste reactie onzin`.

Versatel laat in een reactie weten dat de beleggers ongelijk hebben en zal zijn standpunt voor de Ondernemingskamer voor het voetlicht brengen. De rechtszaak tegen Versatel dient op 22 september. De aandeelhouders vragen in deze zaak tijdelijke maatregelen te nemen om de overname van Versatel door Tele2 te blokkeren.

Verzetsleider Centaurus kocht eind 2004 aandelen in de automatiseerder PinkRoccade toen de overnamestrijd tussen Getronics en Ordina losbarstte. Getronics was door het verzet van onder meer Centaurus gedwongen zijn bod te verhogen. Ook particuliere beleggers, verenigd in de actiegroep Telenee, vinden het bod van Tele2 te laag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden