Verrassende devaluatie yuan om export te stimuleren

De yuan, de Chinese munt, is met 1,9 procent gedevalueerd. Doel is de export op te krikken. De ingreep kwam voor de markt als een grote verrassing. Tot nu toe probeerden de Chinese autoriteiten de koers van de munt te reguleren door de rente te verhogen of te verlagen.

100 yuan is 14,31 euro waard. Door de koppeling aan de dollarkoers is de yuan de afgelopen maanden 10 procent duurder geworden.

China wil een goedkopere munt nu veel landen bezig zijn goedkoper te worden. Zij brengen de koers van hun munt naar beneden door veel geld bij te drukken, zoals de VS, de EU en Japan. In juli viel de Chinese export nog met 8,3 procent terug. Ook de producentenprijzen daalden.

Dollarkoers

Hierdoor komt de groei van 7 procent van het bbp in gevaar die de Chinese regering zichzelf voor 2015 ten doel heeft gesteld. De terugval van de groei heeft in het land al tot de nodige onrust geleid, zoals een zware koersval op de effectenbeurzen, waarop veel Chinezen actief zijn. Daarnaast neemt de werkloosheid toe in grote steden, nog altijd een trekpleister voor mensen van het platteland die hopen daar meer geld te kunnen verdienen.

De koers van de Chinese munt, de yuan of renminbi, is gekoppeld aan de dollarkoers. Die is in de afgelopen maanden sterk gestegen ten opzichte van andere valuta zoals de euro en de Japanse yen. Hierdoor is de yuan ten opzichte van de yen en de euro 10 procent duurder geworden. De Chinese autoriteiten hebben daarom besloten de spilkoers van de yuan te verlagen van 6,11 naar 6,22 voor één dollar. Buiten die spilkoers mag de munt nog 2 procent naar boven of naar beneden bewegen. Tot nu toe werd de uiteindelijke dagkoers vastgesteld door de centrale bank. Dat zal nu door de markt gebeuren. Door de ingreep verloor de yuan gisteren nog iets meer en daalde tot 6,29 voor 1 dollar. Dit is het laagste niveau in drie jaar. Markten verwachten dat de grens van 2 procent bewegingsruimte rond de spilkoers in de loop van dit jaar zal worden vergroot.

Een Western Union wisselloket in Hongkong.Beeld afp

Special drawing rights

De centrale bank van China noemde de devaluatie een 'aanpassing van de koers aan de actuele marktomstandigheden'. Brian Jackson, econoom van onderzoeksbureau IHS , noemt de stap verrassend maar begrijpelijk. 'De groei van alle sectoren van de Chinese economie, behalve de financiële sector, blijft achter. Het aandeel van de export voor de groei is weliswaar teruggelopen maar blijft heel belangrijk. Daarnaast is de financiële ruimte om nog met budgettaire middelen de economie te stimuleren beperkt.'

Overigens zegt de centrale bank de koers van de yuan in principe stabiel te willen houden. Maar in dat beleid kan verandering komen. Als de yuan meer ruimte krijgt om zich ten opzichte van andere munten te bewegen zal de internationale reputatie en acceptatie van de Chinese munt kunnen verbeteren. China wil onder meer dat de yuan wordt opgenomen in het valutamandje van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de zogenoemde special drawing rights. Via deze sdr's kunnen internationale betalingen worden gedaan. China wil graag een prominentere rol spelen binnen het IMF maar tot nu toe stuit die ambitie op een Amerikaans veto.

Een teller van een Chinese bank telt biljetten.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden