Verplaatsen van arbeid 'profijtelijk'

De concurrentie uit lagelonenlanden als China, India of Oost-Europa is niet bedreigend voor Nederland. Sterker, Nederland profiteert juist van het outsourcen, het verplaatsen van bedrijven naar deze landen....

Van Gennip baseert zich op twee onderzoeken die op verzoek van haar ministerie zijn uitgevoerd. Bureau Berenschot enquêteerde 11.624 bedrijven, ofwel 20 procent van alle Nederlandse bedrijven met meer dan twintig werknemers, over de voornemens om productie naar het buitenland te verplaatsen. Het Centraal Planbureau onderzocht theoretisch wat de gevolgen zijn voor Nederland van de opkomst van China en India.

Van Gennip wees tijdens een persconferentie op het ontstaan van Philips. 'Philips, waar we nu zo trots op zijn, zou zonder overplaatsingen naar het buitenland niet zo groot zijn geworden.' Vaak kiezen bedrijven de nieuwe lidstaten Polen, Tsjechië en Slowakije.

Het aantal banen dat jaarlijks verhuist naar het buitenland blijkt relatief gering te zijn. Berenschot komt tot negenduizend banen die elk jaar wegvallen.

Paul Tang, onderzoeker van het CPB stelt dat er in Nederland door tal van oorzaken jaarlijks ongeveer 900 duizend banen verdwijnen. Door nieuwe activiteiten komen er net zo hard weer banen bij. Welbeschouwd is 1 procent van de banen die verloren gaan toe te schrijven aan het verplaatsen van productie naar het buitenland.

De bedrijven die vertrekken, doen dat in meerderheid (62 procent) uit oogpunt van kostenbesparingen. Een andere groep wil nieuwe markten veroveren. Van Gennip maakt zich vooral zorgen over de 5 procent die vertrekt vanwege knelpunten in Nederland. 'Dat moeten we voorkomen.' Volgens Van Gennip werkt het kabinet aan plannen zoals het 'verhogen van de innovatiekracht', 'verminderen van de administratieve lasten' en 'verbeteren van de aansluiting van opleidingen op bedrijfswensen'.

Het CPB stelt dat alleen het behoud van onderzoek en ontwikkelingsactiviteiten (R en D) belangrijk is. Deze activiteiten hebben veel positieve effecten op de rest van de economie. Van Gennip wil zich daarom inspannen om R en D voor Nederland te behouden.

Van de door Berenschot ondervraagde bedrijven is ruim 80 procent tevreden over het verplaatsen van activiteiten. 12 Procent krijgt spijt en haalt activiteiten terug naar Nederland. Van Gennip zegt dat het kabinet niets gaat doen om bedrijven in Nederland te houden. 'We gaan geen muur rond Nederland bouwen. Als bedrijven een boete zouden moeten betalen als ze weg gaan, dan zullen nog maar weinig bedrijven komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden