'Verouderde' computer kan best nog een tijdje mee

Crisis raakt ict-sector hard...

Amsterdam Sun Microsystems ontslaat zesduizend werknemers. Chipmaker Intel verlaagt de omzetverwachting voor het vierde kwartaal met een miljard dollar. Computermaker Dell vraagt of zijn personeel vijf dagen onbetaald verlof wil opnemen. De schokgolven van de kredietcrisis hebben de ict-wereld bereikt. De gevolgen kunnen groter zijn dan de crash van 2001, toen de internetluchtbel plofte, waarschuwen analisten. Onderzoeksbureau IDC schat dat de inkomsten de komende vier jaar 300 miljard dollar lager zullen zijn dan eerder was begroot.

De ict-industrie wordt extra hard getroffen door de economische crisis. Dat komt onder meer door het grote verschil tussen de economische en technische levensduur van computerapparatuur. Technisch gezien gaat een computer met gemak tien jaar of langer mee, maar in de praktijk worden pc’s en servers gemiddeld na een jaar of drie vervangen.

Dat principe werkt vooral als het economisch voor de wind gaat. De ict-industrie kon tot voor kort de vraag naar rekenkracht en opslagcapaciteit nauwelijks aan. Nu de kredietcrisis een plotselinge verdieping doormaakt, besluiten consumenten en bedrijven massaal dat hun ‘oude beestjes’ best nog wel wat langer mee kunnen.

Netwerkspecialist Cisco, dat begin november als een van de eerste ict-bedrijven cijfers bekend maakte over oktober, meldde dat de verkopen in de tiende maand gekelderd zijn. Het concern verwacht dat de omzet het komende kwartaal opnieuw met 10 procent zal afnemen.

Donderdag als Dell zijn kwartaalcijfers publiceert, zal meer duidelijk worden over de gezondheid van de ict-sector. Doordat dit concern bijna volledig afhankelijk is van de verkoop van laptops en pc’s, zullen de gevolgen van de kredietcrisis zich in Round Rock, Texas krachtig laten voelen, is de verwachting.

Analisten denken dat Dell, dat in augustus al 8.500 banen schrapte, zal proberen te overleven door de prijzen sterk te verlagen, wat de winst van het concern verder onder druk zet. De aandelenkoers van Dell is dit jaar al met 60 procent gedaald. Het concern heeft bovendien de nieuwste trend, die van de kleine, goedkope netbooks, grotendeels gemist.

Maar echt somber zijn financieel experts over Sun. De aankondiging vorige week dat het concern bijna eenvijfde van zijn personeel ontslaat om op kosten te besparen, komt volgens hen te laat.

Sun zelf hoopt te profiteren van de opkomst van cloud computing, waarbij software verhuist van de desktop pc naar data centers op internet. Sun zou al die datacenters kunnen voorzien van zijn aparatuur, software en diensten, wat een enorme opleving voor het concern kan betekenen.

Analisten twijfelen sterk aan dit scenario. Klanten zijn de afgelopen jaren massaal overgestapt op goedkopere systemen die draaien op onder meer Linux en Microsoft Windows Server. Ook gebruiken grote partijen in cloud computing, zoals Google en Amazon, voornamelijk apparatuur van Dell en HP.

Volgens analist Trip Chowdhry van het Amerikaanse Global Equities Research is Sun, ook bekend van de programmeertaal Java, ten dode opgeschreven. Het concern heeft de wereld veranderd, zei hij vorige week in het zakenblad Forbes. ‘En net als alle succesvolle ondernemingen die zich te langzaam aanpassen aan veranderingen, zal Sun verdwijnen. Tegen Kerstmis kan de inboedel op eBay.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden