Veronica Nieuwsradio verkocht in januari voor 1900 gulden reclamezendtijd Zender had nog 479,65 gulden in kas

Het kortstondige leven van Veronica Nieuwsradio eindigde met ruziënde aandeelhouders, knorrende personeelsleden en 479,65 gulden in kas. De zender was niet populair bij luisteraars en adverteerders....

ANP

ANP

HILVERSUM

Curator Tj. Meijer verhaalt in zijn eerste verslag dat enkele dagen geleden bij de Amsterdamse rechtbank is gedeponeerd, hoe hoog de nood was, toen VNR op 14 mei failliet werd verklaard. Grootaandeelhouder Veronica had vanaf de eerste proefuitzendingen in september 1995 zo'n 9 miljoen gulden in de zender gestoken. Naast de paar honderd gulden in kas stonden op verschillende bankrekeningen nog enkele tienduizenden guldens. Daartegenover stonden zware vorderingen en het vooruitzicht dat de verliezen nog lange tijd zouden aanhouden.

Veronica en de andere aandeelhouder Quote werden het niet eens over een reddingsplan. De 64 getroffen personeelsleden verweten vooral Quote-topman Maarten van den Biggelaar (bijgenaamd 'de Big') onbetrouwbaar gedrag. Luid knorrend begroetten ze hem voor het begin van het finale beraad.

Een half jaar later somt curator Meijer de oorzaken van het faillissement droogjes op: de zender startte overhaast, de reclame-inkomsten waren te rooskleurig ingeschat, de budgettering was volstrekt ondeugdelijk, de negatieve effecten van de ongunstige etherfrequentie waren onderschat, de financieel weinig krachtige aandeelhouder Quote bleef in gebreke bij het nakomen van de verplichtingen en de aandeelhouders hadden geen goede afspraken gemaakt.

De nieuwszender moest het commerciële antwoord vormen op het Radio 1 Journaal, maar verkreeg met zijn frequentie op de middengolf een luisterdichtheid van hooguit 0,2 procent. Even zo rampzalig verging het de advertentieverkopen. Een sales-afdeling van zes man liep zich de sloffen uit het lijf, maar verkocht bijna geen seconde reclame-zendtijd. 'In januari 1996 zou bijvoorbeeld slechts voor een bedrag ad 1900 gulden aan reclamezendtijd zijn verkocht', schrijft de curator. In totaal verwierf Veronica Nieuwsradio nog geen 200 duizend gulden aan reclame-inkomsten.

Het zijn bedragen die in schril contrast staan met de beoogde inkomsten. In de laatst goedgekeurde versie van het enkele malen bijgestelde business-plan werd voor geheel 1996 een netto reclame-omzet van bijna 9,5 miljoen gulden begroot. In deze versie had VNR de reeds eerder begrote omzet voor de eerste drie maanden van 1996 al wijselijk teruggebracht: van ruim 4 miljoen gulden bruto tot 500 duizend gulden bruto.

Ook financieel was er veel onduidelijk. Een concept-balans trof de curator wel aan. Maar tot zijn verbazing stond daar bij voorbeeld de radiotechnische appartuur op geactiveerd, terwijl die grotendeels was gehuurd van het NOB. Een externe accountant was er niet. De aandeelhouders kibbelden over de keuze van het accountantskantoor.

De ondergang van Veronica Nieuwsradio krijgt nog een staartje. Vooral de nooit betaalde 3 miljoen gulden van Quote is inzet van juridische haarkloverijen. Mochten Veronica en Quote voor eind dit jaar niet tot overeenstemming komen, dan maakt de curator de hoofdvordering van het failliete VNR tegen Quote aanhangig.

De komende maanden gaat de curator ook bekijken of de bestuurders van Veronica Nieuwsradio hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld. Het gaat hier om J. van der Reijden en J. van Tongeren namens Veronica en M. van den Biggelaar en F. van der Velden namens Quote.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden