Vernieuwde Mac speurt razendsnel alle informatie op

Niemand die voor de verbeterde software van zijn koffiezetter de straat op gaat. Voor Apple’s nieuwe computermotor wél...

Als minister heeft Annemarie Jorritsma zich in een onbezonnen bui eens laten ontvallen dat Frankrijk een mooi land is, maar dat het spijtig is dat er Fransen wonen. Iets dergelijks kan worden gezegd van MacOSX. Wat een prachtige computermotor – jammer alleen dat de software alleen te gebruiken is op een Mac, de eigengereide pc van de Californische computerbouwer Apple. Windows-gebruikers – 90procent van de computerpopulatie – missen nu het gemak en de elegantie van ‘mek-oo-es-tien’.

Niemand die in de rij gaat staan als Philips de software in zijn Senseo-koffiezetter verbetert, maar voor een nieuwe versie van de bedieningssoftware voor hun Mac slapen Apple-fans bij hun winkelier voor de deur. Dat was ook afgelopen vrijdag het geval, toen Apple de jongste versie van zijn MacOSX op de markt bracht.

Of deze ‘Tiger’, ofwel MacOSX versie 4, drommen Windows-bezitters zal verleiden tot de aanschaf van een Mac, is de vraag. De introductie van een goedkope PowerMac (de Mac Mini van 499euro) heeft volgens het onderzoeksbureau IDC het marktaandeel van Apple opgestuwd, van 2procent naar 2,3procent vorige maand. Aardig, maar beslist geen exodus, stelt de Amerikaanse IT-vorser.

Voor de huidige Mac-bezitters is er in elk geval één vernieuwing in Tiger (Apple claimt er tweehonderd) die de moeite waard is. Spotlight is een razend snelle en slimme zoekmachine die informatie op een Mac opspoort. Van elke zoekterm, bijvoorbeeld Balkenende, toont Spotlight een overzichtelijk venster met alle documenten waarin het begrip voorkomt. Al bij het intikken van de eerste letters bal schieten de zoekresultaten tevoorschijn. De verwijzingen zijn helaas niet logisch te ordenen, maar elke zoekopdracht is voor de toekomst vast te leggen. Elke nieuwe tekst, spreadsheet, tekening, video of foto die de gebruiker op zijn pc bewaart, neemt Spotlight automatisch in zijn resultatenlijstje op.

Zulke vaste zoekopdrachten heeft Spotlight voor op programma's als Google Desktop Search of Copernicus, die voor Windows zijn gemaakt. Apple’s speurder kan niet graven in webpagina’s die de gebruiker heeft bekeken.

Een andere noviteit is Dashboard, een menu met widgets: handige mini-programmaatjes, zoals een instant-vertaler, wereldklok, een beurskoersen-ticker, weerberichten of een vluchtinformatie-planner, die voor een bepaald tijdstip alle vluchten laat zien van Schiphol naar Seattle. Apple zegt dat gebruikers eenvoudig zelf widgets kunnen maken. Een variant op deze kleine helpertjes is er ook voor Windows, in de vorm van het programma Konfabulator. De schepper daarvan beschuldigt Apple van plagiaat.

Safari, de webbrowser van de Mac, biedt een optie tot beschermd surfen op internet. De software wist alle sporen van webbezoek. Handig voor wie op een vreemde Mac even online bankiert of ondeugende foto’s bekijkt. Automator is een ander nieuw onderdeel: daarmee kunnen vaak voorkomende handelingen in een visueel script worden vastgelegd.

Zonder Spotlight zou Tiger een kostbare upgrade zijn. Maar volgens een internetpeiling van de tv-zender CNBC vindt 42procent van de computergebruikers hem de aanschaf van een Mac waard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden