Vermogen van miljonairs in Nederland weer op niveau van voor de crisis

De Nederlandse miljonairs hebben de crisis achter zich gelaten. Hun gemiddeld vermogen was begin 2013 gestegen naar 2,9 miljoen euro, het niveau van voor de crisis in 2008. Daarmee is het vermogen van de miljonairs ruim vijftig keer zo hoog is als dat van de gemiddelde Nederlander, die 56 duizend euro heeft.

Exclusieve jachten bij de HISWA te water vorig jaar.Beeld anp

Dat wordt gemeld in 'Vermogend Nederland 2015', een rapport over miljonairs dat Van Lanschot heeft opgesteld in samenwerking met het CBS en onderzoeksbureau GfK. De bank voor welgestelden zag ook het aantal miljonairs weer iets stijgen, tot ruim 98 duizend. De vermogenden zien het ook weer zitten. Bijna de helft verwachtte eind vorig jaar, toen ze ernaar gevraagd werden, een verbetering van de economie. Bij een eerder onderzoek van Van Lanschot een jaar eerder was dat nog maar een kwart. Het besteedbaar inkomen van de miljonairs is, op jaarbasis, gemiddeld drie keer zo hoog als dat van een doorsnee huishouden, meldt het rapport verder. Een derde van de miljonairs had in 2013 een jaarinkomen van een ton of meer. Zulke inkomens zijn bij niet-miljonairs zeldzaam: slechts 1 procent heeft een salaris boven een ton.

Van Lanschot telt de huishoudens die een vrij besteedbaar vermogen hebben van een miljoen euro of meer. De waarde van huizen (en de hypotheken die er op rusten) en pensioenen wordt niet meegeteld, omdat die lastig te berekenen zijn. Het herstel bij dat vrije vermogen van de welgestelden is pikant. Vermogens staan weer volop in de belangstelling sinds 'Kapitaal in de 21ste eeuw', de bestseller van de Franse stereconoom Thomas Piketty, waarin gewaarschuwd wordt voor groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk. De inkomensongelijkheid is in Nederland relatief klein en stabiel, wordt gememoreerd in het Van Lanschot-rapport. De vermogensongelijkheid is aanzienlijk groter en groeiende. De rijkste 1 procent bezat begin 2013 meer dan een kwart van het private vermogen, bleek begin dit jaar al uit cijfers die de Volkskrant had opgevraagd bij het CBS.

Lees ook: 'Vermogensongelijkheid groeit'

Het debat over de kloof tussen arm en rijk is nog altijd niet verstomd. Volgens UvA-econoom Wiemer Salverda zijn de vermogensverschillen nog nooit zo groot geweest.

Econoom Piketty was vorig jaar in de Tweede Kamer.Beeld anp

Hogere belasting?

De vermogens mogen dan weer op peil zijn, vrij van zorgen zijn de miljonairs niet. Zo verwacht slechts een kwart dat hun kinderen het beter zullen krijgen dan zijzelf. Verder maken de miljonairs zich, net als de 'gewone' Nederlanders, nogal druk over de zorg. De helft van de miljonairs vindt de kwaliteit van de zorg ontoereikend en verwacht een verslechtering. Tweederde wil de regie daarom in eigen hand nemen door zorg op maat te regelen, via 'zorgvilla's' of persoonlijke verpleging. Of de verzekering daaraan meebetaalt, maakt vier op de tien miljonairs niet uit. Van de gemiddelde Nederlanders wil ook bijna de helft meer eigen regie, maar daar speelt bij slechts 3 procent de vergoeding van de verzekeraar daarbij geen rol. Tweederde van de miljonairs is bereid extra zorg in te kopen, omdat ze verwachten dat de overheid geen toereikende zorg van goede kwaliteit kan bieden. Dat gegeven is pikant: volgens de Amsterdamse hoogleraar Wiemer Salverda loopt het debat over ongelijkheid mede zo hoog op, omdat het hebben van vermogen in de toekomst belangrijker wordt voor goede toegang tot onder meer de zorg, zo stelde hij onlangs in de Volkskrant.

Als er verder bezuinigd zou moeten worden om de economische situatie te verbeteren of investeringen te financieren, dan zou dat volgens de miljonairs vooral betaald moeten worden door het terugdringen van de overheid. De gemiddelde Nederlander kijkt daar volgens 'Vermogend Nederland 2015' heel anders tegenaan. Die vindt vooral dat de hogere inkomens en miljonairs de zwaarste lasten moeten dragen, bijvoorbeeld via een miljonairstax, een apart hoger belastingtarief. Daarnaast is een extra belasting op hogere inkomens en vermogen populair bij de gemiddelde Nederlander. De miljonairs zien daar veel minder in. Slechts een op de tien ziet iets in het zwaarder belasten van mensen met vermogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden