nieuwsvermogen

Vermogen Nederlanders stijgt door woningwaarde tot bijna 50 duizend euro

In 2019 steeg het doorsnee-vermogen van Nederlandse huishoudens met 12 duizend euro. Het doorsnee vermogen is 49,8 duizend euro, het hoogste ooit. Als er rekening wordt gehouden met inflatie dan is het gemiddelde vermogen nog niet zo hoog als in het vorige recordjaar, 2008. Dit meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Winkelend publiek tijdens de koopzondag in het centrum van Amsterdam. Beeld ANP
Winkelend publiek tijdens de koopzondag in het centrum van Amsterdam.Beeld ANP

Het doorsnee vermogen van Nederlandse huishouden neemt sinds 2014 toe, dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vergeleken met 2018 is het gemiddelde vermogen met 12 duizend euro gestegen. In 2019 werd zelfs een recordwaarde bereikt, maar door inflatie heeft de gemiddelde Nederlander niet meer te besteden dan in het vorige recordjaar 2008. De grootste effecten komen van de stijgende huizenprijzen, zo stelt het CBS. De invloed van de coronacrisis op de vermogens van huishoudens is nog niet bekend.

Nog steeds hebben ouderen verreweg het meeste vermogen, met name door het woningbezit. Ouderen hebben vaak een eigen woning waar bijna geen hypotheekschuld meer op rust. Het doorsnee 65-plushuishouden had in 2019 een vermogen van 142,6 duizend euro. Jongeren onder de 25 hebben het vaakst een negatief vermogen. Dit komt volgens het CBS doordat jongeren nog weinig tijd hebben gehad om vermogen op te bouwen.

In de grote steden zijn de vermogens het laagst. In Rotterdam is het doorsnee-vermogen ruim 6 duizend euro, inwoners van gemeente Bloemendaal hebben per huishouden 381 duizend euro vermogen, bijna 63 keer zoveel als de doorsnee-Rotterdammer. Ook in veel Brabantse dorpen hebben de inwoners veel vermogen, volgens het CBS doordat hier relatief veel ouderen wonen, die een flink kapitaal hebben opgebouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden