Verminderde gaswinning drukt op Nederlandse groeicijfers

De Nederlandse economie is in het afgelopen kwartaal slechts 0,1 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het CBS vandaag presenteerde. Dit tegenvallende cijfer wordt echter grotendeels bepaald door het terugschroeven van de gaswinning, in de kern zet de economische groei door.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De groei van 0,1 procent is een minieme groei, het valt tegen na de 0,6 procent groei van het eerste kwartaal. We hoeven ons echter geen zorgen te maken: het tegenvallende cijfer van het CBS wordt grotendeels bepaald door de verminderde gaswinning. Dat zorgt ervoor dat het percentage een half procentpunt lager uitvalt. Wanneer je dit effect weg denkt, komt de groei even groot uit als in voorgaande kwartalen. De ingezette groei zet dus door.

Het kabinet heeft dit jaar een maximum ingesteld van 30 miljard kuub aan de gaswinning in Groningen. Hierdoor moest er meer gas worden geïmporteerd uit andere landen. Dit effect drukt waarschijnlijk ook de rest van het jaar op de Nederlandse groeicijfers.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp, die het besluit tot gasvermindering nam, stelt in een reactie op de CBS-cijfers dat de Nederlandse economie dit effect wel kan dragen. 'De onderliggende groei blijft onverminderd sterk en onze economie is wendbaar genoeg om tegenvallers op te vangen.'

Het geld rolt weer in de winkels

Gisteren werd bekend dat winkeliers in juni de beste maand beleefden sinds zeven jaar. De Nederlandse detailhandel zette 4,7 procent meer om dan een jaar eerder. Dat is ook te merken in de winkelstraten van Almere. 'Kijken, kijken' is nu weer 'kijken én kopen'.

Economie presteert wel

Volgens Peter van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, zeggen de kwartaalcijfers op zichzelf weinig over de prestaties van de economie. Hij wijst erop dat de investeringen flink toenemen. In de woningbouw werd bijvoorbeeld bijna 30 procent meer geïnvesteerd dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Dit hangt samen met de aantrekkende woningmarkt. In de bouw is ook een grote inhaalslag gaande, omdat er afgelopen jaren weinig is gebouwd.

Ook de consumptie doet het steeds beter, zei Van Mulligen. En het feit dat de landen om ons heen ook groei laten zien is volgens hem positief voor onze handelsvooruitzichten. In Duitsland en Frankrijk vielen de groeicijfers afgelopen kwartaal wat tegen, maar het algehele beeld in Europa is positief.

Minder gaswinning betekent ook minder aardgasbaten voor de overheid, maar daarvan zijn de precies gevolgen voor de economie volgens het CBS nu nog niet goed in te schatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden