Verliezen Wall Street wegens angst voor inflatie

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York stonden vrijdag lager, omdat de inflatie in de Verenigde Staten beleggers zorgen baart. Tegenvallende cijfers over de prijsstijgingen betekenen volgens de handelaren een kleinere kans op een renteverlaging. Ook de hypotheekmalaise speelt een rol.

De Dow-Jonesindex sloot op 12.110,41 punten, een afname van 0,4 procent. De Nasdaq stond op 2372,66 punten, een verlies van 0,3 procent. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 0,4 procent op 1386,95 punten.

Vooral de gestegen consumentenprijzen zaten beleggers dwars. Deze prijzen zijn in februari 0,4 procent toegenomen terwijl analisten rekenden op 0,3 procent. Een verlaging van de rente door het stelsel van Amerikaanse centrale banken is daardoor minder waarschijnlijk geworden.

Basketbaltoernooi

Verder speelde mee dat de zogenoemde March madness-periode is begonnen in de VS. March Madness is de term voor het toernooi voor universitaire basketbalteams, in de VS een populaire sport. Veel sportgekke beleggers vertrokken eerder om te genieten van de eerste wedstrijden.

De hypotheekmalaise wierp ook vrijdag haar schaduw over de beurshandel in New York. De gehele week staan de financiële waarden al onder druk wegens zorgen van beleggers over het aantal niet-afgeloste hypotheekschulden.

Investeringsbanken lager

Grote investeringsbanken stonden vooral lager. Zo behoorden Goldman Sachs, Lehman Brothers en Bear Stearns tot de verliezers. Dit ondanks sterker dan verwachte financiële resultaten die eerder deze week naar buiten kwamen. De grootste verliezers waren Citigroup en American Express, bekend van de creditcard.

De euro noteerde 1,3310 dollar. Dat was bij het slot van de handel in Europa 1,3250 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden