Verliezen op Europese beurzen nemen toe

AMSTERDAM (ANP) - De belangrijkste Europese effectenbeurzen kwamen vrijdag verder onder druk te staan van banken en verzekeraars. Financiële waarden waren ongewild als gevolg van onder meer slechte kwartaalcijfers van de Amerikaanse verzekeraar AIG.

Het uitzicht op een lagere opening van Wall Street, hoge olieprijzen en zorgen over een hogere inflatie maakten het voor veel beleggers onaantrekkelijk om in aandelen te stappen.

De AEX, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, stond aan het begin van de middag 1,1 procent lager op 479,15 punten. De MidKap-index voor het middensegment ging met 1 procent naar beneden tot 675,70 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs daalden 1,3 tot 2,3 procent.

Recordverlies

Net als het voorgaande kwartaal hakten de gevolgen van de kredietcrisis er bij AIG flink in. Het concern presenteerde daardoor donderdag na de sluiting van de effectenbeurzen in New York een recordverlies van 7,8 miljard dollard.

Ook toonden beleggers geen animo om in financiële fondsen te stappen na berichten dat de zwaar door de kredietcrisis getroffen Amerikaanse bank Citigroup mogelijk voor ongeveer 400 miljard dollar aan bezittingen wil verkopen om extra kapitaal op te halen.

Zware klappen

Fortis, Aegon en ING kregen in Amsterdam zware klappen. Ze incasseerden verliezen van 1,1 procent tot 2,4 procent. Het aandeel van verzekeringsconcern Allianz daalde op de beurs in Frankfurt met 1,5 procent. Dochteronderneming Dresdner Bank had net als AIG veel last van de kredietcrisis en leed in het eerste kwartaal een operationeel verlies van 453 miljoen euro. Dresdner schreef 845 miljoen euro af.

De olieprijs tipte op de termijnmarkt in New York vroeg op de middag eventjes de 125 dollar per vat ruwe olie aan. Toch hadden Europese oliefondsen geen profijt hiervan. Total daalde 0,9 procent in Parijs. BP ging in Londen 0,2 procent omlaag en Shell incasseerde een verlies van 0,8 procent in de AEX.

TomTom

Met een verlies van 2,6 procent stond de maker van navigatiesystemen TomTom echter helemaal onderaan de hoofdgraadmeter, zonder duidelijke reden.

Hoofdfonds Ahold steeg met 0,2 procent. Het supermarktbedrijf maakte voorbeurs een omzet van 7,5 miljard euro over het eerste kwartaal bekend. Dit is een daling van 1,3 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2007. Het supermarktconcern leed onder de zwakke dollar. Analisten noemden de cijfers redelijk.

Mooie kwartaalcijfers AMG

Het middelgrote fonds Advanced Metallurgic Group (AMG) blonk uit op het Damrak, na mooie kwartaalcijfers. Deze toeleverancier aan de ruimte- en luchtvaartindustrie boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst van 22,5 miljoen dollar, ruim drie keer zo veel als een jaar eerder. De omzet steeg met 22 procent. AMG maakte een koerssprong van 8,4 procent.

In tegenstelling tot aandelen zagen beleggers het meer zitten om in risicomijdende Europese staatsobligaties te stappen. De toonaangevende Duitse Bund-future voor juni steeg 0,3 procent tot 114,87 punten. De euro stond vrijdagmiddag op 1,5460 dollar tegen 1,5410 dollar aan het eind van de Europese beurshandel op donderdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden