Verliezen op beurzen na val zakenbank

De val van de vierde zakenbank van Amerika, Lehman Brothers, heeft wereldwijd geleid tot sterke koersdalingen. Europese beursindices daalden met tussen de 4 en 5 procent, de Dow Jones stond aan het eind van de middag op een verlies van bijna 4,5 procent, en ook de Aziatische beurzen hebben een tik gekregen.

De Japanse beurs opende dinsdag 1,53 procent lager, nadat de beurs in Tokio maandag dicht was gebleven wegens een feestdag. In Zuid-Korea opende de beurs ook lager: de Kospi in Seoul verloor 6,5 procent. Ook deze beurs was maandag gesloten. De Japanse Bank maakte kort na opening van de beurs bekend 1,5 triljoen yen (10 miljard euro) in de markt te injecteren om de negatieve effecten van de onrust op de markt tegen te gaan.

Ook Australië merkte bij opening van de beurs veel van de problemen. Daar opende de beurs 2,7 procent lager.

De AEX eindigde 3,6 procent lager. Beleggers reageerden op het nieuws maandagochtend dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers uitstel van betaling aanvraagt, nu het Britse Barclays zich heeft terugtrokken als koper.

Lehman Brothers had eind mei bezittingen ter waarde van 639 miljard dollar - ongeveer het Bruto Nationaal Product van Turkije. Het faillissement van de meer dan anderhalve eeuw oude bank is verreweg het grootste ooit in Amerika.

Domino?
Een andere prestigieuze bank op Wall Street, Merrill Lynch, vond wel een koper, en wordt voor ongeveer 50 miljard dollar (bijna 35 miljard euro) in aandelen overgenomen door Bank of America.

Dat komt neer op 29 dollar per aandeel, weliswaar tweederde minder dan de koers afgelopen januari, maar nog altijd 70 procent meer dan de slotkoers van vrijdag. Aandeelhouders van Bank of America vonden het in ieder geval geen koopje; de koers kelderde maandag met 15 procent.

Zowel Lehman Brothers als Merrill Lynch bevonden zich al enige tijd in zwaar weer door hun grote blootstelling aan riskante hypotheekpakketten. Merrill Lynch, 's werelds grootste effectenbank, moest het afgelopen jaar 40 miljard dollar afschrijven.

Ook de zorgen over een andere, ooit onaantastbaar gewaande financiële instelling - AIG - namen maandag toe. 's Werelds grootste verzekeraar vroeg een noodkrediet aan van 40 miljard dollar. De koers tuimelde met bijna 40 procent.

Interventie
Centrale banken wereldwijd namen opnieuw noodmaatregelen om het vertrouwen tussen en in financiële instellingen te helpen herstellen. De Europese Centrale Bank (ECB) injecteerde 30 miljard euro in de geldmarkt.

Maar de Amerikaanse autoriteiten lijken met de val van Lehman Brothers aan te geven dat interventie in de financiële markten grenzen kent. Eerder heeft de Amerikaanse overheid een aantal banken voor een faillissement behoed.

Wel vergrootte de Centrale bank, de Fed, opnieuw de kredietruimte voor banken, en ook de voorwaarden voor de onderpanden werden verder versoepeld. Regels die gebruik van tegoeden van klanten voor de financiering van investeringstakken beperken, zijn opgeschort.

Zakenbank Lehman Brothers, New York (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden