NieuwsHema

Verlies voor Hema ondanks hittegolf

De hittegolf van afgelopen zomer pakte per saldo gunstig uit voor de kwartaalcijfers van Hema. Ventilatoren en anti-zonnebrandcrèmes gingen massaal over de toonbank, tegelijk kocht de klant minder kleding.

Het logo van een flagship store van HEMA in winkelcentrum IBN Battuta in Dubai.  Beeld ANP
Het logo van een flagship store van HEMA in winkelcentrum IBN Battuta in Dubai.Beeld ANP

De winkelketen, inmiddels een klein jaar in handen van de Nederlandse miljardair Marcel Boekhoorn, zag de zogenoemde vergelijkbare omzet stijgen met 1,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2018. Desondanks zit Hema nog altijd diep in de rode cijfers.

Tot en met augustus boekte Hema ruim 296 miljoen euro omzet, waarbij het vooral goede zaken deed met de webshop. De uitbreiding van zijn winkelbestand naar het buitenland leverde meer omzet op, maar bracht ook kosten met zich mee. Het nettokwartaalverlies steeg tot ruim 14 miljoen euro, tegen ruim 10 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Hema wijt het verlies aan de hoge schuldenlast, waarmee speculant Lion Capital, de vorige eigenaar, de keten opzadelde. De rentebetalingen drukken nog altijd sterk op de resultaten.

Vorig jaar liet Boekhoorn bij de overname weten de prioriteit te leggen bij het wegwerken van die hoge schulden. Over de resultaten die worden geboekt, is het bedrijf optimistisch. Volgens topman Tjeerd Jegen heeft de nieuwe ondernemende eigenaar ‘echt de ambitie om Hema financieel gezond te maken’. Wanneer dat tot zwarte cijfers gaat leiden, kon Jegen niet zeggen. Wel dat Hema blijft investeren in lucratief gebleken filialen over de grens.

De netto-omzet steeg in het tweede kwartaal van 2019 sterk in de buurlanden, het meest in Duitsland met 26,1 procent. Hema vindt de acht filialen In het Midden-Oosten ‘succesvol’ en het bedrijf heeft daar veel Zuid- en Zuidoost-Aziatische toeristen als klant. Reden waarom de Nederlandse winkelketen de vleugels uit wil slaan in India, Thailand, Maleisië en de Filipijnen. Daarnaast verkoopt Walmart vanaf vrijdag Hema-spullen in de Verenigde Staten.

MEER LEZEN OVER HEMA

Een overname alleen is niet genoeg: wat moet Hema doen om uit de rode cijfers te komen?

Multimiljonair Marcel Boekhoorn koopt Hema van eigenaar Lion Capital. Optimisme alom: Hema komt terug in Nederlandse handen, nieuwe afspraken beëindigen een langslepend conflict met franchisenemers en Hema is klaar voor de toekomst. Maar een overname alleen maakt Hema nog niet winstgevend. Wat dan wel?

Merknaam ‘Hema Amsterdam’ moet in Amerika en Canada de harten gaan veroveren

Hema waagt zich vanaf deze zomer op de Noord-Amerikaanse retailmarkt. In Canada opent de keten enkele zelfstandige winkels en in de Verenigde Staten gaat Hema huishoudelijke spullen verkopen via de website van winkelgigant Walmart. De merknaam ‘Hema Amsterdam’ moet Amerikaanse harten veroveren.

De groenten hotdog van de Hema

Meer nog dan die van Unox is de Hema-worst de Rookworst des Vaderlands, en die status hielp de Hema hotdog, een gewiekst uitgehold broodje waar precies een opgewarmd worstje in past, al dan niet met zoetige mosterdesque saus, snel uit te groeien tot Nationale Hotdog. Hoe smaakt-ie?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden