Verlies voor DSM in 'zeer zwak' kwartaal

DSM heeft in het derde kwartaal 78 miljoen euro verlies geleden. Dat heeft het concern (farmacie, fijnchemie en vitamines) maandag voorbeurs bekendgemaakt. Bestuursvoorzitter P. Elverding noemt het derde kwartaal 'zeer zwak'...

ANP

Voorzieningen voor reorganisaties, afwaardering van enkele bezittingen en een eenmalige last door een ongeluk in een fabriek in het Oostenrijkse Linz hebben het resultaat gedrukt.

De omzet kwam netto 5 procent lager uit op 1,325 miljard. Het bedrijfsresultaat daalde, exclusief afschrijvingen, met 38 procent naar 124 miljoen. Inclusief afschrijvingen kwam het zelfs driekwart lager uit op 26 miljoen.

Bestuursvoorzitter P. Elverding noemt het derde kwartaal 'zeer zwak'. Hij ziet weer 'enige verbeteringen' in de markten waarin DSM actief is.

Maar het economisch herstel vindt hij zeer broos en de situatie in 'onze farma-activiteiten en de elastomerenbusiness' is nog onbevredigend.

DSM verwacht voor het vierde kwartaal een aanzienlijke verbetering van het bedrijfsresultaat voor alle divisies. Die hebben stuk voor stuk in het derde kwartaal minder gedraaid.

De nieuwe aanwinst, de van het Zwitserse Roche overgenomen vitamines en fijnchemie, zal als DSM Nutritional Products (DNP) het bedrijfsresultaat van het vierde kwartaal opwaarderen met 25 miljoen euro.

Voor de reorganisatie die DNP nog staat te wachten, heeft DSM in de openingsbalans een voorziening opgenomen van 200 miljoen euro. De Zwitserse tak telt nu nog 7150 personeelsleden.

Het nettoverlies is mede veroorzaakt door een buitengewone last van 102 miljoen euro. Die bestaat uit 43 miljoen voor herstructurering van het concern.

Wereldwijd leidt dat tot een verlies van zeshonderd arbeidsplaatsen. Al dan niet voorlopige sluiting van fabrieken of productielijnen leidt tot een afwaardering van bezittingen voor 59 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden