Verlies Twitter eindelijk minder, kink in de kabel voor Ziggo

Deze week in de winnaar & verliezer van de week: Twitter 20 procent duurder, Ziggo in Juridisch mijnenveld.

Jeroen HoencampBeeld rv

De winnaar

Jack Dorsey (40) - oprichter en ceo van Twitter en ook nog ceo van Square (mobiele betalingen) - kon zich deze week in de handen wrijven. De critici die hadden geroepen dat Twitter het had afgelegd tegen Facebook en hoogstens nog een kleine niche in de markt zou kunnen gaan bedienen, werden in het ongelijk gesteld met nieuwe cijfers die de financiële markten positief verrasten.

Het aantal gebruikers nam met vier miljoen toe tot 330 miljoen. Verwacht was een toename van slechts een miljoen. Twitter heeft sinds de beursgang nog geen winst gemaakt. Maar in het derde kwartaal liep het verlies terug tot nog maar 1 miljoen dollar, tegen 103 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2016.

'Onze pogingen om Twitter relevanter en gemakkelijker te maken, werpen hun vruchten af', aldus Dorsey.

Twitter ligt sinds de beursgang in 2013 tegen 26 dollar per aandeel onder vuur. Het is te veel het communicatiekanaal van de elite, de bedrijfsstrategie was onduidelijk, er waren te veel bestuurswisselingen.

Na de beursintroductie explodeerde de koers tot 70 dollar. Daarna daalde die weer naar 17 dollar. Maar sinds de bekendmaking van de cijfers is het aandeel weer ruim 20 dollar waard. Dorsey zal de champagne nog niet ontkurken - hij is bekend als liefhebber en kenner van thee - maar heeft het tij tenminste voor even kunnen keren.

Beeld epa

Jack Dorsey
Twitter

Thee in plaats van champagne

De verliezer

Het was letterlijk een kink in de kabel voor Ziggo Vodafone, de machtige kabelaar die zo veel Nederlanders televisie, telefoon en internet in huis brengt.

Donderdag vernietigde een van de vele rechtsprekende gremia in de Europese Unie het goedkeuringsbesluit voor de fusie tussen Ziggo en UPC tot Liberty Global Nederland, die de Europese Commissie in 2014 verleende. En daarmee is de kabelaar in een juridisch mijnenveld terechtgekomen.

Jeroen Hoencamp
Ziggo Vodafone

Puinruimer na uitspraak EU-hof

Na de fusie van drie jaar geleden is Liberty Global hier nog een keer gefuseerd met Vodafone. Als de fusie van Ziggo met UPC wordt opgeblazen ligt het hele traject daarna ook ongeveer aan gruzelementen. De 51-jarige Jeroen Hoencamp, die sinds 1 januari ceo is van Ziggo Vodafone, mag het puin ruimen. Als ex-officier van het Korps Mariniers zegt hij ferme taal niet te schuwen, maar dit dossier zou hij graag afschuiven naar Michael Fries, de baas van Liberty Global.

Tot duidelijk is wie hierover gaat, roept Ziggo Vodafone maar dat voor de klant niets verandert. Maar KPN, dat de bezwaren tegen de fusie indiende, verkneukelde zich niet voor niets. Ziggo Vodafone zou een veertje kunnen moeten laten: mogelijk het opgeven van het mooie pr-kanaal met buitenlands voetbal, Formule 1 en de rondo's van Jack van Gelder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden