Verlies door consument

Het Amerikaanse winkelbedrijf Target was dinsdagavond de belangrijkste factor voor pessimisme op de Amerikaanse aandelenbeurzen. De winkelketen, die qua aanbod enigszins lijkt op de Bijenkorf, verwacht niet langer dat in zijn winkels de verkopen met 4 tot 6 procent zullen stijgen....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Met de val van Target ging de index van warenhuizen ookonderuit, met 2,5 procent.

De Dow Jones-index verloor uiteindelijk slechts 10,70 puntenop 10.686,40 punten. Het verlies viel mee door de flinke duw inde rug van pacemaker-fabrikant Johnson & Johnson. De overnamevan concurrent Guidant lijkt geregeld, nu de bedrijven hebbenbesloten dat de verkoopprijs met 4 miljard dollar kan zakkenvanwege problemen bij Guidant. Het bedrijf moest de nieuweimplanteerbare hart-defibrillators terugroepen vanwege storingen.Johnson & Johnson betaalt nu 'slechts' 21,5 miljard voorGuidant. De beleggers waardeerden de korting met eenkoersstijging van 5 procent voor Johnson & Johnson en 8,5procent voor Guidant. Johnson was de sterkste stijger in de DowJones-index.

De Amerikaanse beleggers hoven niet te vrezen dat de komendepresident van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, hetbeleid drastisch zal veranderen. Hij zal niet onmiddellijk eeninflatiedoelstelling invoeren zoals de Europese Centrale Bank diewel hanteert. Dat heeft Bernanke dinsdag gezegd in deSenaatscommissie voor bankzaken.

Volgens Bernanke komt er pas een inflatiedoelstelling alsdaar binnen het Amerikaanse stelsel van centrale banken eenconsensus over bestaat. 'Ik kan deze commissie verzekeren dat ik,als ik ben benoemd, geen overhaaste stappen zal nemen naar eenprecies omschreven definitie van de prijsstabiliteit op de langetermijn. Dit onderwerp vereist nadere studie binnen de centralebanken', zo verzekerde de aanstaande opvolger van Alan Greenspan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden