Verlies banen ING ook door verplaatsing werk naar lagelonenlanden

Vanwege de digitalisering schrapt ING een flink aantal banen. Zegt ING. Maar dat blijkt slechts een deel van de waarheid. Er wordt ook werk verplaatst. 'Gewoon het werk dat eerst bij ons plaatsvond.'

Het ING-gebouw in Amsterdam Zuidoost.

Een aanzienlijk deel van de banen die ING de komende jaren schrapt verdwijnt niet als gevolg van digitalisering. De banen worden verplaatst naar lagelonenlanden.

Dit blijkt uit documenten in handen van de Volkskrant. Eerder deze maand kondigde de bank de grootste reorganisatie uit haar geschiedenis aan. Tot 2021 schrapt ING wereldwijd 7.000 banen. In Nederland verdwijnen 2.300 van de bijna 15 duizend arbeidsplaatsen. In België gaan 3.500 banen verloren.

De voornaamste reden hiervoor zou de digitalisering zijn, die snel oprukt in de bankensector. Dat is slechts een deel van de waarheid, getuige de ING-documenten. Het betreft plannen die ING in België, op grond van de zogenoemde 'Wet Renault', verplicht moet voorleggen aan het personeel.

Uit de stukken rijst het beeld op van een bank waarvan de voorkant in Nederland of België staat, maar de achterkant zich bevindt in lageloonlanden in Oost-Europa en Azië. Zo verdwijnt het Belgische risicomanagement deels naar Polen. Handelaren worden samengebracht in Londen. De bijbehorende administratie, de zogenoemde backoffice, zal 'op zeker moment gebeuren vanuit de locaties van de Groep in Azië'.

Een voormalige medewerker, die anoniem wil blijven, bevestigt dat dit ook in Nederland gaande is. 'Het is gewoon hetzelfde werk als eerst in ons land plaatsvond. Nu gaat het naar lagelonenlanden.' Dat druist volgens hem in tegen het beeld dat ING schetst in de media over de reorganisatie. 'Als het puur om efficiency zou gaan, dan vind ik het prima. Maar dit heeft niks te maken met digitalisering.'

Verre kantoren waarin ook voor ING wordt gewerkt, het W gebouw in Manilla (Filipijnen).

Details

ING zegt dat ook voor Nederland wordt gekeken welke taken de bank kan samenvoegen in de buitenlandse service centers. 'Voor de rest worden de plannen nu nader uitgewerkt, dus op dit moment kunnen we helaas geen verdere details geven', laat een woordvoerder weten.

CEO Ralph Hamers zei bij het bekendmaken van de ontslagplannen dat dit ook 'kan betekenen dat de locatie van functies zal veranderen'.

Voorzitter Bert Woltheus van de Centrale Ondernemingsraad kan niet bevestigen of Nederlandse banen op soortgelijke wijze zullen verhuizen. Hij wil alleen in zijn algemeenheid kwijt dat de ondernemingsraad niet per se tegen offshoring is, maar wel maant tot voorzichtigheid. 'Het is in het verleden niet altijd even zinvol gebleken.'

De vakbonden reageren boos. Gerard van Hees van de FNV wijst op de financiële steun die ING tijdens de kredietcrisis ontving van de Nederlandse belastingbetaler. In 2008 kreeg de bank een (inmiddels terugbetaalde) kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse overheid. Enkele maanden later nam die ook de risico's over op een grote portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken. Van Hees: 'ING is schatplichtig aan ons land. Dan past het niet om massaal werk naar elders te brengen. We gaan ING daar zeker op aanspreken.'

Volgens zijn cijfers verdwijnt bij een kwart van de onlangs aangekondigde ontslagen het werk niet, maar wordt het verplaatst.

'Wij waren er van begin af aan helemaal niet van overtuigd dat het hier alleen om digitalisering gaat', zegt Pia Desmet van de socialistische vakbond BBTK. 'Het is ING in eerste instantie te doen om kostenbesparing.' Zij eist meer informatie van het concern over het outsourcen en offshoren van banen.

Het kantoor in Bratislawa (Slowakije)

De afgelopen jaren heeft ING steeds meer banen verplaatst naar vier internationale centra: het Poolse Katowice, Boekarest, Bratislava en Manila. Vanuit Nederland betreft het ict-werkzaamheden, maar ook administratieve taken. Momenteel zijn er er onder meer vacatures voor kredietspecialisten. Werkterrein: Amsterdam. Filipijnse media berichtten eerder dat ING ook elders in het land dergelijke kantoren plant.

Hoewel het besparingen oplevert, lijkt dat niet zonder risico. Medewerkers van ING klaagden vorig jaar al in Het Parool over het verplaatsen van banen door ING naar het buitenland. Dat zou voor grote problemen zorgen bij het risicomanagement van de bank. Er zijn ook andere gevaren. President Rodrigo Duterte slaat soms verbaal wild om zich heen en veroorzaakt daarmee onrust bij de Verenigde Staten, een belangrijke handelspartner.

Subsidie

Dichter bij huis verzorgt de in 2013 opgerichte Slowaakse vestiging onder meer betalingen. Gevraagd worden ook studenten. Die moeten relatief eenvoudige klussen doen ten behoeve van particuliere klanten. De manager ter plaatse prijst in een internetvideo de voordelen van zijn land aan. Dat zijn naast de ligging in de eurozone en de beheersing van de Engelse taal ook de 'lage kosten'. Overigens ontving het bedrijf in het verleden ook een subsidie van de Europese Unie.


Vorig jaar maakte ING wereldwijd ruim 4,2 miljard euro winst. Desondanks zegt de bank de broekriem aan te moeten halen. Redenen hiervoor zijn de lage rente, de hevige concurrentie, strenge regelgeving en bovenal de technologische veranderingen.


Met de nieuwste reorganisatie wil ING uiteindelijk 900 miljoen euro per jaar besparen. Daarnaast wordt, ter versterking van de huidige internationale positie van bank, die voorop loopt bij de digitalisering, 800 miljoen euro geïnvesteerd.

Het Goeppert-Mayer office building in Katowice (Polen).

ING-bestuurder biedt excuses aan

Personeelsdirecteur Hein Knaapen heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan het ING-personeel. Knaapen hekelde woensdag in een interview met Het Financieele Dagblad de houding van een deel van de goedbetaalde medewerkers: 'Mensen bij ING zeggen vaak dat ze 'oranje bloed' hebben. Ja... weet je dat wel zeker? Ben je niet gewoon afhankelijk?' Ook zou de Nederlandse en Belgische arbeidsmarkt 'versteend' zijn. 'Je moet in het huidige systeem maar eens proberen om iemand kwijt te raken', stelde Knaapen.


De Belgische vakbonden reageerden furieus, minister Asscher van Sociale Zaken was kritisch. Ook de centrale ondernemingsraad toont zich not amused. 'Ik zeg het niet snel, maar dit voelt als een mes in de rug', zegt voorzitter Bert Woltheus. 'Wij zijn er trots op dat het weer goed gaat met het bedrijf. Maar dat is wel te danken aan de inzet en de loyaliteit van de huidige medewerkers.'


Via het intranet van de bank kwam Knaapen vrijdag terug op zijn omstreden opmerkingen: 'Indien collega's zich gekwetst voelen door het interview, wil ik mij hiervoor verontschuldigen', schreef hij.

ING-bestuurder Hein Knaapen.Beeld Hollandse Hoogte
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden